'Nederlandse transporteurs staan te springen om elektrische trucks'

De automobilist mag volledig elektrische voertuigen dan mondjesmaat omarmen, bij de truckers vindt elektriciteit een warmer onthaal. Dat meent het economisch bureau van de ING, dat volgend jaar al een knauw in de dieselverkopen voorspelt.

"Zeg Elon, doe 'es elektrische trucks leveren?" Deze zin gaan we vanaf 2020/21 regelmatig horen onder transporteurs, als je het de ING vraagt. Volgens de marktvorsers van de bank was 2018 een topjaar voor de vrachtwagenverkoop, met 15.500 trucks en 16.500 trailers. In 2019 volgt een stap terug. "Er hoeft minder te worden vervangen, er rijden steeds meer buitenlandse trucks op Nederlandse bodem en in afwachting van de komst van zware elektrische trucks in 2020-2021 is de verwachting dat distributeurs een deel van de investeringen gaan uitstellen."

Dat laatste is wel interessant. In tegenstelling tot andere experts - die pas vanaf 2025 een significante vraag naar trucks verwachten - denkt de ING dat Nederland meer early adopters heeft. De afzet van elektrische trucks zal volgens hen na 2020 echt gaan groeien, maar kan in afwachting van een brede introductie na 2018 eerst leiden tot uitstel van investeringen. Michiel Bremmers, Assetmanager trucks en trailers ING Lease: "we staan aan de vooravond van introductie van elektrische trucks. Naarmate de komende vijf jaar meer merken op de markt komen, de prijzen gaan dalen en de CO2-uitstoot hoger op de agenda komt te staan, wordt dit voor transporteurs in stad en regio interessanter."

We hebben zelf een iets minder rooskleurige inschatting van het enthousiasme waarmee op de prille elektrische truckmarkt wordt gedoken: de massa wil eerst zien of de technologie zich staande houdt voordat het uit de decennialang zeer secuur fijngeslepen dieseltrucks stapt. Los hiervan staat de vraag of de laadinfrastructuur over lange ritten inderdaad afdoende zal zijn. Uw mening? Het gehele rapport is hier (PDF) te lezen.