40 maanden cel voor spookrijdende dronken puspool

De 34-jarige Pool die vorig jaar met meer dan 3 promille in zijn bloed al spookrijdend in één klap een compleet Nederlands gezin wegvaagde, is gisteren in Duitsland veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf.

De man uit Poznan, die bij een lokale transporteur op de loonlijst stond, moest eind september 2017 aan het begin van de week met zijn 3,5-tons vrachtwagen een vrachtje oppikken in het Duitse Neunkirchen. Reeds op zaterdagochtend was hij vlakbij de plaats van bestemming en had dus wat tijd te doden. Dit deed hij - tegen zijn gewoonte in - met een flinke scheut alcohol, waarna hij om onverklaarbare redenen ging rijden. 

Tien uur later, op zaterdagavond 23 september rond 20:15 uur, keerde hij met minstens 3 promille in het bloed zijn voertuig op de A67 bij de afrit Rüsselsheim-Ost, en reed in de mist met 90 km/u tegen het verkeer in. Hierbij botste hij op een BMW, maar niet voordat de grootste impact werd opgevangen door de Skoda met hierin een Limburgs gezin: vader, moeder en dochter. Alle drie waren op slag dood, wat u niet zal verbazen bij het zien van bovenstaande foto.

Uit een reconstructie van de Allgemeine Zeitung blijkt dat bovenstaande ontwikkelingen al vroeg in gang worden gezet. Ze worden op afstand met lede ogen gevolgd door de werkgever van de man, die na een eerder telefoongesprek met zijn werknemer de indruk krijgt dat deze dronken is, en zeer ongerust is geworden. Als hij op de GPS-tracker meekijkt schrikt hij helemaal: zijn auto rijdt 's middags in tegengestelde richting van het leveradres. 

Hij probeert via de Poolse en Duitse politie de agenten in de buurt te alarmeren, maar de ingeseinde centralist verwisselt het kenteken en de kleur van de vrachtauto met een andere zaak. Gevolg: de gealarmeerde agenten die naar de vermoedelijk dronken chauffeur zoeken, komen hem tegen, maar omdat het doorgegeven kenteken en de kleur niet overeenstemmen met hun doelwit houden ze hem niet staande. Tegen de centralist is een disciplinair onderzoek ingesteld, dat nog loopt. 

De dader zelf zit als een hoopje bleke ellende in de rechtzaal en betuigt spijt. Hij beroept zich verder op een slecht geheugen en zegt zich weinig van het gebeurde te kunnen herinneren. Dit is overigens heel goed mogelijk, gezien de klap die ook hij te verduren heeft gehad. De rechter veroordeelt hem tot 3 jaar en 4 maanden celstraf, een maandje minder dan de strafeis.