Tesla going down! Elon Musk verliest $3 miljard in één maand

Het aandeel Tesla is nogal volatiel, en wat hard omhoog gaat kan ook weer hard omlaag. Quod erat demonstrandum. Een stukje TSLA kost nu $257, eind februari was dit nog $357.

Tesla koerst af op de meest dramatische beursmaand sinds het bedrijf in 2010 een notering aan de NASDAQ verwierf. Een federaal onderzoek naar een dodelijke crash met een Tesla in Los Angeles, een downgrade van kredietbeoordelaar Moody's, en voortdurende zorgen over Tesla's capaciteit om op grote schaal Model 3's te produceren, sloegen een flinke deuk in de beurswaarde.

Gisteren sloot het aandeel bijna acht procent in de min, op $257,78. Dit betekent dat Elon Musk, die 22% van de Tesla-aandelen in handen heeft, in een maandje tijd $3 miljard armer is geworden. Zijn 29 miljoen aandelen waren vorige maand nog $10,3 miljard waard, momenteel is dit $7,4 miljard. Niet dat de beste man er een nacht wakker om zal liggen, dit is allemaal virtueel. Bovendien zijn aandelen van een CEO een stuk minder liquide dan bij een particulier: je verzilvert ze niet zo even.

Op zich is ruim $250 nog steeds een flinke waardering voor Tesla, dat op 18 september 2017 zijn voorlopige piek van $385 bereikte.

Op 23 maart crashte een Model X op een snelweg rond Los Angeles in Silicon Valley, waarna deze in brand vloog. De bestuurder van de SUV kwam om het leven. In een reactie maakte de Amerikaanse waakhond NHTSA bekend een team naar Californië te sturen om de toedracht van het ongeval te onderzoeken. De National Transportation Safety Board (NTSB) gaf eerder al aan een onderzoek te starten. 

De aandacht komt op een moment dat bepaalde elementen uit de auto-industrie onder een vergrootglas liggen: een zelfrijdende Volvo van Uber reed een week eerder een voetganger dood in Arizona, waarschijnlijk speelde slecht geprogrammeerde software hier een rol in.

En dan is er nog de Model 3, waarover we een tijdje niets gehoord hebben. Het eerste kwartaal loopt op zijn eind, en iedereen is reuzenieuwsgierig hoeveel van de auto's Tesla in de eerste drie maanden van 2018 geproduceerd heeft. Volgens de eigen bijgestelde planning moeten dat er inmiddels 2.500 per week zijn. Nederlandse reserveerders hoeven hun Model 3 niet nog dit jaar te verwachten.

We lenen maar even de term hubris, die Musk voor de opstartproblemen bij de Model X gebruikte. Wellicht zijn alle kinken inmiddels uit de kabel, maar dat de originele ambitieuze planning niet gehaald wordt is een ding dat vaststaat. De reuring is brandstof voor mensen met een uitgesproken negatief beeld van Tesla: deze hedge fund-manager voorspelt dat het binnen een half jaar einde oefening is voor Tesla. Maar dat hebben er al meer gezegd.