De bevolking van Canada heeft moeite met logisch nadenken (ze hebben een Franse achtergrond). Ze hebben daar ene professor Matthew Roorda van de Universiteit van Toronto laten uitzoeken hoeveel parkeerruimte bespaard kan worden wanneer zelfrijdende auto's zichzelf zullen parkeren. Nu gokken wij dat u - als normaal en logisch denkend persoon - al lang heeft bedacht hoe dit kan werken. Dus voor u keihard roept: "omdat de deuren niet open hoeven kunnen ze als sardientjes naast elkaar geplaatst worden", laten we even de professor de uitslag zelf vertellen: "In a parking lot full of AVs [autonomous vehicles], you don't need to open the doors, so they can park with very little space in between." Knap staaltje logisch nadenken voor een hoop centen.
Maar er is meer, en hier heeft u wellicht niet zelf aan gedacht. Want uit het onderzoek blijkt namelijk dat er nog veel meer ruimte bespaard kan worden wanneer autonome auto's samenwerken. Dan hoeven ze namelijk niet meer allemaal een eigen rij met uitrijmogelijkheid te hebben. Ze kunnen dan bijvoorbeeld 191 rijen diep weggezet worden. Als de achterste weg moet, dan kunnen de andere 190 rijen simpelweg hun motor starten en aan de kant gaan. Nadeel hiervan is dat het soms wat langer kan duren voordat uw eigen auto voor komt rijden.
Maar goed, over hoeveel ruimtewinst hebben we het dan? Volgens de onderzoekers kunnen we rekenen op een winst van maximaal 87 procent. Maar, en er is altijd een maar, wilt u niet te lang wachten op uw zelfparkerende auto, dan verwacht het onderzoeksteam dat de winst op 62 procent zal blijven steken. Ondertussen kan er ook bespaard worden op wegbelijning want die hoeft niet meer. De slimme auto's zouden op aanwijzing van een beheerder overal netjes naast elkaar kunnen staan.