Zeg Audi, waar blijft die RS Q7?

Er is geen betere manier om de buitenwereld het formaat van je babymaker te presenteren dan via een power-SUV met een miljoenmiljard pk's. Daarom heeft iedere respectabele autobouwer er inmiddels één. Behalve Audi.

De zogeheten full-size power-SUV's: ze worden weliswaar niet in grote aantallen verkocht, maar voor de marges en het halo-effect zijn ze onmisbaar. Porsche doet het al jaren met de Cayenne Turbo (S), en ook BMW zit met de X5/X6 M al lang in de game. Mercedes? Idem dito: wat vroeger de ML63 AMG was is nu de GLE 63, met 585 paarden.

Relatieve nieuwkomers zijn de Range Rover SVR, en laten we natuurlijk de Lamborghini Urus niet vergeten. Deze week kwamen er twee nieuwe stoempcontainers met een hoge zit bij: eerst werd onze linkerwang aangenaam geswaffeld door de F-Pace SVR (niet eens een full-size SUV, maar wel een auto met een 5.0 V8 onder de kap), een dag later kletste Maserati op weinig subtiele wijze het Italiaanse lid tegen de rechterwang, met de Levante Trofeo.

Al dit 550- tot 650 pk-geweld deed ons iets realiseren: Audi heeft nog steeds niets te bieden op dit vlak. Het merk, dat bij de vorige generatie Q7 met een bizarre 6.0 V12 TDI op de proppen kwam, blijft bij de nieuwe Q7 opvallend stil. Ja, het zet de dieseltraditie voort met een SQ7 TDI, die nu is voorzien van een bullige 4.0 V8 diesel. Op benzinegebied was een 333 pk sterke 3.0 TFSI het enige dat aangeboden werd, en dat model is vorig jaar uit het assortiment gehaald. 

Wie nu in de markt is voor een sterke benzine-SUV met vier ringen, moet een SQ5 kopen. En dat is eigenlijk een beetje raar van het merk dat berucht en beroemd is door zijn RS'jes. Dus Audi, nogmaals, doe eens heel snel de 4.0 V8 biturbo in de Q7 lepelen? Sjeiks en overige lieden met compensatiedrang zullen u danken. Nu moeten ze zich nog behelpen met getunede Auwdi's, zoals het exemplaar van ABT hierboven.