Perfect samengevat: hierom rijdt nog bijna niemand elektrisch

Zelden werden alle argumenten om toch vooral nog niet een elektrische auto aan te schaffen zo goed samengevat in één forumpost.

Graag even uw aandacht voor dit pareltje van een forumpost, gevonden op Nissanelectricclub.nl, tijdens onze zoektocht naar achtergrondinformatie omtrent Nissans beslissing de nieuwe Leaf geheel ongeschikt te maken voor het afleggen van grote afstanden. Hij is geschreven door een vroege koper van de tweede generatie Leaf, die een 2.Zero voor 34.990 euro kocht. 

De post somt onbedoeld op waarom 98% van Nederland nog steeds de voorkeur geeft aan een auto met klassieke verbrandingsmotor:

"Hallo allemaal,

Gisteren onze eerste grote rit naar Brabant gedaan. Enkele reis van thuis naar familie is ca 235 km. Nog geen obd dongle binnen dus de cijfers maar even zo (en wat grof dus)

Start thuis bij 100%, 3 graden buiten. Max rijbereik volgens auto 243. Gereden zonder kachel, alleen stoelverwarming. Rijsnelheid max 105 km op Propilot.  Na 178 km hadden we 1% over. Geladen aan A27 bij Fastned (nog druk bezig om die E1210 laadtegoed op te maken) de Kroon voor ca 15 minuten en voor 75 km. Laadsnelheid toen 43 kw max.

Doorgereden naar A59 bij Fastned Steelhoven bij Oosterhout en daar geladen tot 165 km op teller, laadsnelheid toen (45 km verder gereden dan eerste laadsessie) 30 kw. Das fors teruggelopen dus.

Daarna op visite en na 4 uren weer huiswaarts. Toen via A59,A27 en A6 gereden tot Fastned de Lepelaar tussen Almere en Lelystad. Auto stond op 9% (en alle toeters en bellen). Auto aan lader en wij naar Haje voor avondmaaltje. NB- je loopt dan wel over de afrit naar het restaurant.. geen pad aanwezig of je moet door de natte modder/gras willen lopen.

Na 54min30 sec. had auto weer 80% en 26,76 kw geladen.. Dus omgerekend ook max 30kw laadsnelheid toen. Toen door naar huis. Tripcomputer meldde thuis een gemiddelde van 5,9km/kw.

Al met al een relaxte rit gehad. Rijbereik viel wel tegen nog, hadden gehoopt de 220 tot A59 te halen en daar meer te tanken voor terugreis tot A6.. is niet mogelijk dus (in deze omstandigheden).

Ik hoop dat Nissan zsm wat aan boordmeters doet qua weergave (in begin loopt alles rap terug en onder 50% lijkt t dan langer te duren voor hij ‘leeg’ is) en laadsnelheden. En rijbereik… dat laatste is en was onze grootste peiler in aankoop van deze auto.. NB het is een fijne reisauto met veel luxe, wij hadden alleen bewust ingezet op deze auto om de ca 240 km te halen naar de (schoon)familie."

Laten we bovenstaande eens analyseren. Je koopt voor 35 mille in euro's een elektrische auto met een 40 kWh accupakket en een NEDC-range van 378 km. Gelukkig is de maker er eerlijk over dat je dat nooit gaat halen, maar hoeveel blijft er daadwerkelijk over? Nog geen 180 km, en dan moet je de accu tot de laatste procent ontladen, terwijl je rijdt als een wijf met 105 km/u op de cruise. Ondertussen zit je te vernikkelen in je nieuwe auto van 35k, omdat het aanzetten van de verwarming een negatief effect heeft op je bereik... waar al 65 km van afgeknabbeld is, alleen omdat het een beetje koud is (let wel: de temperatuur ligt nog boven nul).

Ondertussen moet je een keer stoppen bij Fastned, omdat je je doel niet bereikt door de lage buitentemperatuur, of op een andere dag wellicht omdat je tegenwind hebt. Zodra je je auto hebt ingeplugd en deze met <45 kW staat te 'snelladen' heb je de keuze: of een paar modderpoten halen, of over een afrit naar het restaurant lopen voor een hapje en een drankje. In dit specifieke geval mag je dit best rekken als het niet je eerste snellaadsessie is, omdat de maker heeft besloten dat een paar ventilatoren in het accupakket overbodige luxe zijn.

Dat de auteur het vervolgens uit zijn vingers krijgt de Leaf 'een fijne reisauto met veel luxe' te noemen vinden we verbazingwekkend. Onze definitie van luxe is niet in een auto in je dikke winterjas met een slakkengang zitten te vernikkelen in de hoop net nog de laatste kilometers uit je accupakket te persen, maar wie zijn wij? Feit blijft dat je voor dit bedrag een hele nette C-segmenter op benzine of diesel koopt, die je zonder een centje moeite en behaaglijk warm de lange rit laat afleggen, en waarin je ook nog het risico vermijdt door een truck platgereden te worden omdat je over een afrit naar je eetgelegenheid moet lopen. Dat is niet de schuld van Fastned overigens, eerder van Rijkswaterstaat dat het vertikt ze een vergunning te geven voor een winkeltje.

Begrijp ons niet verkeerd, we zijn grote liefhebbers van elektrisch rijden, maar voor dit rammelende scenario past toch echt ieder weldenkend mens. Behalve de paar mensen die zo verblind zijn door het elektrische evangelie dat ze grote concessies willen doen kennelijk. Gelukkig komt er later nog een 60 kWh-versie van de Leaf, die naar verwachting niet veel meer gaat kosten. Misschien had Nissan er beter aan gedaan hier meteen mee op de proppen te komen.