Officieel: de nieuwe Audi A6 Avant

Zakelijk rijdend Nederland, uw nieuwe leasewagen is hier. Nadat de A6 Sedan eerder werd voorgesteld, komt Audi nu met de A6 Avant over de brug. En hij mag er wezen.

Wie naar de styling van de A6-met-kont keek, wist wat hij kon verwachten van de Avant. Ondanks dat is het je in grove lijnen kunnen voorstellen van een auto toch anders dan wanneer het model op je netvlies staat, opgedirkt en wel. De nieuwe A6 Avant is 4,94 meter lang en staat, net als zijn sedanbroertje op belachelijk grote 21 inch-wielen. Niet standaard natuurlijk, u krijgt zonder de optielijst aan te vinken 'slechts' 17 inch.

Eveneens optioneel is vierwielbesturing, met tot vijf graden tegensturende achterwielen. die de draaicirkel drastisch verkleinen. Ook de standaard stalen veren zijn naar wens te vervangen door adaptieve exemplaren, en het interieur laat zich verfraaien met leer, gimmicks, en natuurlijk de bekende Virtual Cockpit-schermenporno. Ook hoge resolutie-Matrix LED-lampen met High Beam behoren tot de mogelijkheden. Gaat u voor de instapper, dan krijgt u 'gewone' LED-verlichting.

Waar de Sedan bij de marktstart alleen met dikke zespitters verkrijgbaar is, zet Audi bij de Avant in op viercilinders. Bij de marktintroductie, in de late zomer van 2018, heeft de klant keuze uit vier motoren: drie diesels en één benzine.

  • 40 TDI: 204 pk en 400 Nm (vier-in-lijn)
  • 45 TDI: 231 pk en 500 Nm (V6)
  • 50 TDI: 286 pk en 620 Nm (V6)
  • 55 TFSI: 340 pk en 500 Nm (V6)

Evenals bij de sedan is elke uitvoering 'mild-hybride', met een 48 Volt-systeem dat tot 12 kW aan herwonnen energie in een tweede lithium ion-accu kan opslaan. De motor kan tussen 55 en 160 km/u in een zeilfunctie gezet worden, en het start-stopsysteem werkt nu al vanaf 22 km/u.

De nieuwe A6 oogt, ondanks hoekige designelementen, opvallend rond aan de achterkant en is van voren makkelijk te herkennen doordat praktisch het complete front nu uit grille bestaat. Deze is ten opzichte van zijn voorgangers flink platter, en dus vooral in de breedte gegroeid.