Mercedes vermoordt E43, vervangt hem door E53 AMG

De E-klasse AMG is weer een stukje minder bereikbaar geworden vandaag. Waar u voorheen nog kon kiezen voor een V6 in een E43, moet u nu iets meer betalen voor een E53 met zes-in-lijn en elektromotor. 

Het is officieel: de Mercedes-AMG E43 is dood. De door een drieliter biturbo V6 (goed voor 400pk) aangedreven Duitser moet het veld ruimen voor zijn iets grotere broertje: de AMG E53 4Matic+. Deze is een tikkeltje krachtiger met 435 pk en heeft geen V-blok in het vooronder. De zes cilinders liggen dit keer op een rijtje, maar zijn qua omvang niet gedaald. Ook het aantal turbo's is hetzelfde gebleven. De hoeveelheid elektromotoren is wel gestegen naar één. 

En voordat u gelijk begint te schelden op een hybride AMG en hoe ruk dat wel niet is: dit is niet echt een hybride als in Prius hybride. De 48 volt elektromotor is er eigenlijk alleen om de turbolag op te vangen en de motor een extra steuntje in de rug te geven. De E53 kan dus niet volledig elektrisch rijden.

De nieuwe E53 heeft ook wat meer leuke extraatjes in vergelijking met het uitgaande model. De topsnelheid ligt bijvoorbeeld standaard 20 km/u hoger dan voorheen. Het elektronische limiet is nu door AMG verschoven naar 270 km/u (met drivers package). Daarbij remt de auto ook wat heftiger af dankzij geventileerde remschijven die een slag groter zijn. Daarnaast heeft dit model ook het nieuwe AMG Performance stuurwiel standaard.

En een AMG zou geen echte AMG zijn, als hij er niet agressief uitziet. De visuele updates omvatten nu onder andere twee power-bulges op de motorkap en 2x2=4 uitgesproken ronde uitlaatpijpen met een diffuser aan de achterkant. Velgen kunnen naar wens aangepast worden naar 20 inch aerodynamisch geoptimaliseerde AMG-modellen.

Mercedes heeft tegelijkertijd ook de dieselversies van de E-klasse een update gegeven, maar gezien de huidige staat van dieselhaat, wordt hier natuurlijk minder aandacht aan gegeven. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan bent u vanaf juni welkom bij de dealers. Vanaf dan zullen de nieuwe modellen te koop zijn.