Wie is de volgende fabrikant die hier met diesel stopt?

Volvo stopt met de ontwikkeling van dieselmotoren, Toyota faseert de diesel volledig uit en Nissan staat inmiddels ook aan het begin van deze weg. Dit is de tussenstand in Het Grote Offensief Tegen de Zelfontbrander, en er volgen meer fabrikanten.

Gisteren werd bekend dat Nissan (op duurzaam gebied vertegenwoordigd door actrice Margot Robbie) het voorbeeld van Toyota volgt, en langzaam zijn dieselmodellen in Europa uitfaseert. Het concern maakt in de courante modellen sowieso al gebruik van motoren die niet door henzelf, maar door concernzusje Renault zijn ontwikkeld. Vanuit Nissan Nederland kwam eerst nog de ontkenreflex met de gangbare termen als 'pure speculatie', maar men had daar beter eerst even ruggespraak over gehouden met het hoofdkantoor in Zwitserland, want de woordvoerster van Nissan Europa bevestigde de plannen gisteren tegenover de grote persbureaus.

Momenteel biedt Nissan alleen in de Micra en de Qashaqai een dCi aan, in de toekomst verschuift de focus naar elektrificatie. Het is een trend die we bij praktisch elke fabrikant zien: Volkswagen, DS, Volvo, allemaal gaan ze hun lineup uitrusten met elektrische hulpjes, meestal in de vorm van een 48 Volt-systeem met litium ion-accu. Dat Nissan aansluit bij elektrificatie is niet vreemd: het was met de Leaf de eerste fabrikant die een zuivere EV met een bereik van meer dan 2 kilometer op de markt zette. Daarnaast wordt het afzweren van diesel gestimuleerd door hogere belastingen, gebeidsverboden in Europese steden en algeheel hogere kosten om deze motoren binnen de gestelde uitstootnormen te laten vallen.

Naast Toyota en Nissan staan vooral andere Japanse fabrikanten op de shortlist van analisten als kandidaten om de diesel bij het oud vuil te zetten. De reden hiervoor is in de basis kraakhelder: het zijn fabrikanten die al geen sterke positie hebben op deze deelmarkt, en dan is het veel makkelijker om een tak af te stoten. We zagen het al bij Toyota: nooit in staat zelf een fatsoenlijke diesel te ontwikkelen, en eigenlijk ook helemaal geen behoefte hieraan. Het pad van de hybride was al lang gekozen, en dan is het over de klif duwen van je dieselmodellen alleen een laatste zetje. Voor een fabrikant als BMW (waar Toyota de diesels op het eind van afnam, overigens) zou dit veel ingrijpender zijn.

De merken Honda en Mazda worden genoemd als volgende verlaters van de dieselmarkt. Honda ontwikkelt weliswaar zijn eigen 1.6 i-DTEC, maar is tegelijkertijd zo'n marginale speler in Europa, dat het niet ondenkbaar is dat de motoren-lineup wordt gestroomlijnd. Ook Mazda wordt genoemd, wat ons iets onwaarschijnlijker lijkt: er is veel geld en moeite in de eigen SkyActiv-D gestoken, waarom zou je dat weggooien? Aan de andere kant: Mazda heeft een SkyActiv-X in de pijplijn, een benzinemotor die zijn mengsel op pure compressie kan doen  ontbranden. Dit zou een dieselmotor in theorie overbodig maken.

Diesel heeft in de nieuwverkopen nog steeds een Europees marktaandeel van 37,9%, zo blijkt uit cijfers die de ACEA over het eerste kwartaal van 2018 publiceerde. Dit is ontegenzeggelijk een flinke hap uit het meerderheidsaandeel dat diesel ooit had, maar nog steeds een significante hoeveelheid. 

Echt sterven zien we diesel dan niet snel doen, maar het ligt wel voor de hand dat de brandstof zich meer in de hogere segmenten manifesteert, en de kleine wagentjes die vroeger ook veel als diesel werden verkocht in de toekomst alleen nog maar op benzine/elektriciteit lopen.