Max Verstappen snoert zijn criticasters de mond

"Mensen die zeggen dat ik veel minder risico moet nemen, zijn daarom geen Formule 1-coureur." Een staaltje stuitende arrogantie of een rake klap?

In de aanloop naar de GP van Spanje heeft Max Verstappen nog eens duidelijk gemaakt waar hij staat. Op niet mis te verstane wijze herhaalt onze landgenoot wat hij afgelopen maand al zei: ik ga mijn rijstijl niet aanpassen. De dubbele crash in Baku en het rondje boetedoening dat er in Milton Keynes op volgde heeft aan dat uitgangspunt geen afbreuk gedaan.

Tegenover de verzamelde pers zegt Max (na 4 rondes achtste met 18 punten): "Eén of twee procent voorzichtiger? Dat kan, maar dan rijd je laatste. Dan ga ik namelijk een stuk langzamer. Mensen die zeggen dat ik veel minder risico moet nemen, zijn daarom geen Formule 1-coureur. En als het oud-coureurs zijn, is het makkelijk om dat nu te zeggen. Op die manier rijd je in de rondte zonder erkenning. Dan is het na tien jaar bedankt en tot nooit weer. Dat wil ik niet." 

Iedereen deed de afgelopen week zijn plasje over Max Verstappen, zo ook zijn mentor Helmut Marko en teambaas Christian Horner, die beiden aangaven dat de Limburger misschien iets te veel wil momenteel. Op een dergelijke manier in de spotlights staan zou ons ook irriteren, en in dat licht in Max' reactie niet heel vreemd. Maar aan de andere kant weet hij zelf ook donders goed dat hij nu eens een race moet uitrijden. Als je dan een keertje in bocht 1 of 2 in een situatie komt die mis dreigt te gaan, schik dan eens in. Je hebt dan nog 66 rondjes om een goed resultaat neer te zetten. Hamilton deed iets soortgelijks in Bahrein, en pakte uiteindelijk een podium.

Om 11:00 uur vanochtend begint de eerste vrije training, VT2 start op 15:00. Morgen om 15:00 uur wordt er gekwalificeerd en om 15:10 op zondag gaan de lichten uit. We hopen echt dat Max niet weer op zo'n lullige manier eruit wordt getikt als vorig jaar, toen hij het slachtoffer werd van een van de kerbs springende Bottas, die Raikkonen in hem lanceerde. Want daar kon Max echt niks aan doen. Een voorbeschouwing op de GP met Sylvana en Steijn vind je HIER.