Raad eens hoeveel diesels Suzuki vorig jaar verkocht?

Suzuki maakte vorige week - in navolging van Toyota en Nissan - bekend dat het stopt met diesel. Wat ons deed afvragen: hoeveel diesels verkoopt Suzuki Nederland eigenlijk? Het antwoord zal je versteld doen staan.

Jazeker, we gaan voor een keertje full-on clickbait op onze lezers. Sue us. Aangezien goede clickbait ook levert, geven we u het antwoord meteen: vierenzestig stuks.

Jep, dat is een zes en een vier. Twee tot de zesde macht. Een liefdevolle benaming voor de een-na-laatste luchtgekoelde Porsche, en heel toevallig ook de leeftijd van Porsche-hoarder Jerry Seinfeld. Het aantal bits dat in 8 bytes gaat, en het jaar waarin Jezus' apostel Petrus naar verluidt ondersteboven op een kruis stierf. Niet bijzonder veel dus, vooral wanneer je weet dat Suzuki hier vorig jaar 10.899 auto's verkocht. Serieus, er zijn meer tests van Suzuki-diesels in autoblaadjes te vinden dan dat er exemplaren verkocht zijn.

Volgens Suzuki's woordvoerder zal het aantal verkochte diesels "dit jaar nog vele malen minder zijn", wat het schrappen van de zelfontbrander eigenlijk niet meer dan een formaliteit maakt. Tuurlijk, de markt is groter dan alleen Nederland, maar ook elders is diesel meer bijzaak.

De enige modellen waar nog een 1.6 DDiS-krachtbron in verkrijgbaar is, zijn de Vitara (al dan niet met sjoemelsoftware) en de S-Cross. Per juni gaan deze modellen uit de prijslijst. Suzuki maakt de motor overigens niet zelf, maar koopt hem in bij Fiat.

Voor de toekomst wordt het vizier, naast conventionele benzinemotoren, gericht op hybrides. Suzuki vent deze uit onder de naam SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki). Ook komt er in 2020 een volledig elektrische Soes, die met hulp van Toyota gebouwd wordt en in de eerste plaats in India verkocht wordt.

Wilt u ook nog weten hoeveel auto's op LPG de Japanners hier vorig jaar verkochten? Dan mag u de wortel van het aantal diesels nemen, 8 stuks dus.