Poetin opent illegale brug naar geannexeerd Krim met ritje in vrachtwagen

Een zichtbaar blije Russische president Poetin heeft de illegaal gebouwde Kertsj-brug tussen Rusland en de Krim geopend. Hij deed dit met een 20 km lange rit in een oranje vrachtwagen.

Vladimir Poetin doet niet zoveel met regeltjes die andere landen hem proberen op te leggen. Hij liet daarom een brug bouwen naar de Krim zodat dit schiereiland aangesloten kon worden op het Russische transportnetwerk. Deze brug werd onlangs feestelijk opgeleverd waarbij Poetin de 20 kilometer lange brug afreed in een feloranje Kamaz vrachtwagen

De Kertsj-brug, die nu al liefkozend Putin's bridge genoemd wordt, kostte meer dan drie miljard euro om te bouwen en is Europa's langste brug met wegdek en treinrails (wordt eind 2019 opgeleverd). Maar de brug mocht helemaal niet gemaakt worden omdat hij in strijd is met internationale wetgeving en wordt daarom gezien als een dikke middelvinger naar andere landen. Vooral de Oekraïense president is er niet over te spreken: "The illegal construction of the Kerch bridge is the latest evidence of the Kremlin's disregard for international law. It is particularly cynical that its opening is happening on the eve of the latest anniversary of the deportation of the Crimean-Tatar people by the Stalin regime."

Het Kremlin laat weten dat het een wonder is dat de plannen uitgevoerd zijn. Alleen iemand als Poetin kan dit gedaan krijgen. De rest van de wereld kijkt er toch anders naar. Frankrijk laat weten dat ze de bouw van brug afkeuren. Ook zou het de toegang van Oekraïne naar internationale wateren blokkeren. 

Ook Europa en Amerika veroordelen de bouw van de brug en de beperkte toegang tot de Oekraïense wateren. Beide machten vinden dat het weer aankaart dat Rusland geen fucks geeft om internationale wetgeving en doet wat het wil. Ook laten ze weten dat ze de annexatie van de Krim nog steeds niet erkennen. Toen Poetin dat te horen kreeg, liet hij direct de nieuwe brug slopen verslikte hij zich waarschijnlijk niet eens in zijn slok wodka.