Ritjesapp Uber denkt graag groot en buiten de gestelde kaders, met wisselend succes. Aan hun autonome autoprogramma moeten ze bijvoorbeeld nog even sleutelen, in Arizona hebben ze na een dodelijk ongeluk de deuren gesloten en 300 man personeel op straat gezet. In andere Amerikaanse hubs wordt er overigens nog gewoon doorontwikkeld, maar gelijktijdig concentreert Uber zich op zijn vliegdienst.
Deze dienst, met de naam UberAIR, moet vanaf 2023 beschikbaar worden. Achter de schermen worden via het Elevate-programma voorbereidingen getroffen om de dienst in drie grote steden uit te rollen:
- Dallas
- Los Angeles
- n.n.b.
Aanvankelijk was Dubai in beeld als derde stad, maar hierover is onduidelijkheid ontstaan. Vooralsnog is het Emiraat in ieder geval niet betrokken in het Uber-programma, wellicht omdat het ook met andere partijen experimenteert in de sector van het drone-personenvervoer. De criteria voor steden om in aanmerking te komen zijn onder andere dat het een grote decentrale metropool met 2+ miljoen inwoners is, met een flink verkeersprobleem, en een vliegveld in de buurt. Op basis hiervan zou Jakarta een ideale derde stad zijn, maar wellicht is het aantal potentiële klanten er te laag.
Eerder deze maand werd voor de tweede keer de Elevate Summit gehouden, waarbij zo'n 750 experts in Los Angeles bijeenkwamen om de problemen, mogelijkheden en vorderingen te bespreken. Op deze top werden tevens de eerste ontwerpen getoond voor wat uiteindelijk een eVTOL moet worden: een electrical Vertical TakeOff and Landing-voertuig. Binnen de stad heb je geen startbanen, vandaar dat het voertuig als een Harrier-Jet moet kunnen opstijgen en landen. Enkele concepten zijn onder dit artikel afgebeeld.
Uber werkt met een vijftal partners aan zijn vliegtuig/drone, waaronder vliegtuigbouwer Embraer en voormalig helikopterbouwer Bell. Daarnaast is Aurora Flight Sciences, dat vorig jaar door Boeing werd overgenomen, aan boord.
Qua uiteindelijk design van de vliegtuigen kan het nog alle kanten op, hoewel de eerste proefvluchten al voor 2020 gepland staan. Een extra obstakel bij de keuze voor een drukke metropool is dat er doorgaans al erg veel vliegverkeer is. Niet dat we verwachten dat UberAIR en de traditionele luchtvaart elkaar veel zullen kruisen, maar ook voor vliegende dronetaxi's zal een vorm van verkeersleiding nodig zijn. De dienst is minder flexibel dan UberX, aangezien je je altijd naar een lanceerplatform (Uber noemt ze Skyports) zal moeten begeven, maar stel dat je vijf minuten onderweg bent en hiermee een uur van je reistijd knabbelt, dan heb je nog altijd 55 minuten gewonnen.
Gelikte promofilmpjes om u bezig te houden tot er over vijf jaar daadwerkelijk van de dienst gebruik gemaakt kan worden, vindt u hier en daar. Bent u geïnteresseerd in het meest actuele Witpapier, dat staat hier.
De meest recente toevoeging aan Elevate/UberAIR is het Advanced Technologies Center Paris (ATCP), wat tegelijk de eerste R&D-uitbreiding naar buiten de VS is. Uber gaat samen met het prestigieuze Ecole Polytechnique werken aan kunstmatige intelligentie (AI) en luchtverkeersleidingssystemen. De komende vijf jaar wordt er 20 miljoen euro in het project gestoken. Over de nieuwste uitbreiding zegt Uber:
"ATCP will open this autumn and will be looking to hire top engineering, machine learning, and computer vision talent. Research will focus on capabilities across airspace management, autonomy, real-time communication networks, energy storage, and charging systems. To meet future energy demands, ATCP will also work with European city planners and regulators to model infrastructure needs for electrified transportation."