Dit wordt de duurste Aston Martin aller tijden

De Aston Martin DB4GT Zagato Grand Touring Two-Seat Coupé die tijdens het Goodwood Festival of Speed op de veiling komt, is zo bijzonder dat hij records gaat breken. Het is een Zagato, het is een één van drie en hij heeft racehistorie. Katsjing.

De 2 VEV, zoals het kenteken van deze DB4GT luidt, is een van de negentien DB4GT Zagato's die Aston bouwde. De auto is een van de eerste van de serie die uit de fabriek in Newport Pagnell rolde en wordt gezien als het werk-prototype van de bouwers. Van de serie zijn er drie gebouwd in de MP 209-specificaties, waaronder dit exemplaar. MP 209 staat voor Manage Project 209 en het houdt in dat die drie de voorlopers waren van het Aston Martin fabrieksraceteam dat in 1963 officieel werd opgericht.

Een van de racers die deze auto in 1962 reed was Jim Clark, de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 en ook Indy 500-winnaar. Vanaf 1972 tot nu was de 2 VEV altijd in handen van dezelfde familie, maar na bijna 47 jaar moet de auto nu op zoek naar een nieuwe eigenaar.

De kans is groot dat deze extraspeciale, want DB4 én Zagato én racehistorie, extraordinair veel geld gaat opleveren. Onze redactieveilingspecialist tipte dat de auto zelfs wel eens de duurste Aston Martin ooit kan gaan worden. De DB4GT Zagato is immers de Ferrari 250 GTO van Engeland.

Overigens wijzen de veilingmeesters er wel fijntjes op dat de DB4GT wel een stuk krachtiger is dan de 250 GTO. De zes-in-lijn met een slagvolume van 3,8 liter levert 314 pk in de Aston, terwijl de V12 van de Ferrari 'maar' 300 pk heeft. Grijp dus naar de spaarpot en reis af naar de veiling in Goodwood tijdens het Festival of Speed.