Elon Musk gaat Thaise grotknaapjes redden

Wanneer een westerse man van middelbare leeftijd zich voor Thaise (pre-)tienerjongetjes interesseert, voorspelt dit doorgaans weinig goeds. In dit geval is de belangstelling echter welkom: Musk en zijn Boring Company willen levens redden.

Om voor ons onverklaarbare redenen domineert één buitenlands item al dagenlang de headlines in onze media: dat van het Thaise voetbalteam dat ergens diep in een grot in het noorden van Thailand vast zit. Hoe ze in die precaire positie terecht zijn gekomen weten we niet, omdat don't care, maar wel is duidelijk dat de tijd dringt. Ze zitten er al bijna twee weken, en er wordt regen verwacht, waardoor de gangen tussen hen en de uitgang weer volledig onder dreigen te lopen, nadat reddingswerkers er de afgelopen dagen hectoliters aan water hebben uitgepompt.

De hele wereld trekt zich het lot van de jongens (de aandoenlijke verkleintermen 'voetballertjes', 'grotjongetjes' en soortgelijke benamingen vielen al) aan, zo ook Elon Musk. Als er ergens op de wereld een probleem is (geen stroom op Puerto Rico, vastzittende kinderen), dan komt de miljardair in actie. En dat zeggen we zonder ironie. Op Twitter denkt de duizendpoot mee over de redding van de jongens. Hij stelt voor een nylon buis door de gangen te leggen, en deze vol lucht te blazen. Op die manier zouden de jongens door een geïmproviseerde tunnel naar buiten kunnen lopen. In theorie...

Musk stuurt een team van SpaceX en the Boring Company naar Thailand, waarbij het nadelig is dat het land voor Amerikanen letterlijk compleet aan de andere kant van de wereld ligt. En de tijd dringt. Daarnaast kunnen we nog tal van praktische bezwaren bedenken: de kilometerslange weg naar de uitgang is geenszins recht. Het gaat op en neer, en we sluiten niet uit dat er scherpe uitsteeksels zijn die de buis lek kunnen prikken en vol laten lopen met water. We willen niet te veel negative Nancy's zijn, maar een succesgarantie ligt er geenszins.

Wel is het bewonderenswaardig dat Musk - ondanks de drukte aan de Model 3-productielijn enerzijds en klagende Noren anderzijds - niet op zijn handen blijft zitten. Dat het linke soep is in de grotten kwam vandaag pijnlijk aan het licht, toen een bij de reddingsoperatie betrokken duiker omkwam door verstikking.