Uit navraag van BNR bij de ANWB blijkt dat het aantal ongelukken op de snelweg dramatisch is toegenomen. De eerste helft van vorig jaar deden we het met ongeveer 10.000 ongelukken, dit jaar is dat aantal gestegen naar 12.800. De oorzaken zijn te vinden in de toegenomen drukte, mobiel gebruik en vooral het toenemende hufterige gedrag dat vertoond wordt.
De ANWB weet zelf helaas niet te vertellen hoe het kan dat er steeds meer schadegevallen op de snelweg zijn. Een woordvoerder geeft aan dat het wellicht komt door het toegenomen aantal files en de navigatiesystemen die we gebruiken. Volgens hem zijn deze extreem goed in het laat aangeven van een afslag waardoor mensen te laat anticiperen en roekeloos rijgedrag gaan vertonen.
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het daar maar helemaal niet mee eens. Hij leeft wel in 2018 en zegt dat mensen ondertussen wel gewend zijn aan navigatiesystemen en dat deze niet als schuldige aangewezen kunnen worden. Daarnaast durft hij wel direct de schuld te geven aan het toenemende mobielgebruik in de auto. Hij beweert dat dit een extreem groot en groeiend probleem is. Eén op de acht mensen geeft aan dat ze met hun mobieltje kloten tijdens het rijden, waarbij nieuwe automobilisten van 18 tot 35 jaar het nog vaker doen (23%). En dit zijn cijfers afkomstig van mensen die het mobielgebruik zelf toegeven. Het werkelijke aantal ligt dus vele malen hoger. Ook geeft hij aan dat de maatregelen die tot nu toe getroffen worden vooral leuk zijn, maar dat er niets mee gedaan wordt. Een gevangenisstraf zetten op appen achter het stuur zegt niet veel als deze straf nooit uitgedeeld wordt.
De psycholoog komt overigens ook met de stelling dat Nederlanders steeds grotere klootzakken zijn op het asfalt. We eisen allemaal onze eigen plek op de weg en dwingen die zelfs af waar we nodig vinden. Dat stukje voor ons, daar mag niemand rijden en die verdedigen tot het bittere eind. Zeker in het geval van een file op een warme dag. Dan zijn we sneller gestrest en gaan we veel sneller geïrriteerd handelen. Helaas gaat dit hand in hand met het veroorzaken van een ongeluk.