Lidl gaat auto's delen

Bij een Aldi kunt u uw elektrische auto gratis opladen, maar bij concurrent Lidl kunt u een hele auto lenen. De supermarktgigant gaat hiervoor een samenwerking aan met Mazda.

De Duitse discounters zijn druk bezig om zieltjes te winnen onder het autorijdende publiek. De Aldi denkt dat rijke mensen naar hun winkels komen omdat ze daar hun dure elektrische auto's gratis kunnen opladen. Lidl denkt daar anders over. Zij hebben het idee dat mensen het prettig vinden om een Mazda MX-5 Roadster of CX-3 te lenen om de zware boodschappen naar huis te brengen.

Vanaf volgende maand start Lidl een proef in samenwerking met Mazda en Deutsche Bahn in Noord-Rijnland-Westfalen. Hierbij stelt Mazda 150 voertuigen ter beschikking die klanten van de supermarkt op parkeerplaatsen bij vijftig filialen kunnen pakken. Hiervoor hoeven ze hem alleen maar even te reserveren via een app.

Maar er lijkt toch een probleem met het idee te zijn: de gekozen auto's lokken zeker uit om gebruik te maken van de service, maar het feit dat deze ook weer teruggebracht moeten worden naar het ophaalpunt, maakt het niet heel handig. Vervoer van en naar de supermarkt is immers niet geregeld. Of misschien is dit juist het idee. Wellicht denkt Lidl dat niet-autobezitters minder geld hebben en juist daarom bij hen moeten shoppen. Voor die doelgroep is het lekker makkelijk om de auto te pakken om de boodschappen naar huis te brengen. Dat scheelt een hoop gedoe met fietsen of de bus in stappen met grote, zware boodschappentassen.