Enzo Ferrari dertig jaar na zijn dood nog altijd springlevend

Het is vandaag exact dertig jaar geleden dat de grote chef van het steigerende paard zijn laatste adem uitblies. Zijn legende leeft voort en het merk bloeit als nooit tevoren. Tijd om even stil te staan bij het leven van il commendatore.

Op 14 augustus 1988 kwam er in Modena een einde aan het leven van Enzo Anselmo Ferrari, die op 18 februari 1898 in diezelfde plaats geboren werd. De negentigjarige Italiaan had er een leven vol met ups & downs op zitten. Het overlijden van Enzo was niet alleen een aderlating voor de familie, maar ook voor de liefhebbers van controverse blijft het jammer dat de Italiaan niet het oneindige leven had.

Ferrari was een man die er allerlei tegenstrijdige ideeën op nahield. Zo was hij van mening dat de beste plek voor een motor absoluut vóór de inzittenden was: "Je spant een paard ook niet aan de achterkant van je wagen." Het is natuurlijk een waarheid als een koe, toch is het merendeel van de auto's met zijn naam tegenwoordig voorzien van een motor onder de achterruit.

"Als je het kunt bedenken, kun je het ook doen," was een van de lievelingsmotto's van de grote commandant. De Italianen herinneren zich hun baas nog steeds alsof hij er is. Het bedrijf laat vandaag weten dat ook de nieuwkomers die Enzo nooit ontmoet hebben (bijvoorbeeld omdat ze na zijn dood geboren werden) het gevoel moeten hebben dat ze voor il commendatore werken. Zelfs de auto's moeten dat uitstralen, al valt daar wel een korrel zout bij te nemen: de inmiddels ook overleden Sergio Marchionne nam toch wat beslissingen waar Enzo waarschijnlijk tegenstander van was geweest.

Denk daarbij ook aan de extreme aerodynamische toestanden die tegenwoordig nodig zijn om de hypercars bouwen. Enzo vond dat maar niets: "Aerodynamica is voor mensen die geen motoren kunnen bouwen." Dan was er ook nog de legendarische ruzie met tractorbouwer Ferruccio Lamborghini. Die laatste vond de auto's van Ferrari slecht in elkaar gezet, en beklaagde zich bij Enzo. De commandant hoorde hem aan en vertelde Ferruccio dat hij maar beter tractoren kon blijven bouwen, en het bouwen van sportwagens aan Ferrari kon overlaten. We weten allemaal wat het gevolg van die opmerking is. De ruzie is overigens nog steeds niet gesust, wijlen Marchionne zei onlangs: "je koopt een Lamborghini omdat je geen Ferrari kunt krijgen."

Over legendarische ruzies gesproken, het meningsverschil met Ford is ook een verhaal waar je boeken over vol kunt schrijven. Gaan we nu niet doen, want hier hebben we de historie al uit de doeken gedaan. Toch tekent het wel de dwarse en eigenwijze geest van Enzo die daar zelf over zei: "Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die zo koppig is als ik ben en zo bezield is door een allesomvattende passie die geen tijd meer overlaat om te denken of iets anders te doen. Eigenlijk heb ik geen interesse in het leven buiten race-auto's."