Audi PB18 e-tron is een elektrische R8 Shooting Brake

Autodesigners in de dop, neem aantekeningen. Zo teken je een geslaagde concept car. Audi toont met de nieuwe PB18 een sexy elektroconcept, dat in een ranke shooting brake-vorm is gegoten.

We kunnen het nu over de specs van de auto hebben, die naar verluidt minder dan 1.550 kg weegt, maar op een concept is dat volstrekt nutteloos. De auto is 4,53 meter lang, 2 meter breed en niet hoger dan 1,15 meter. Door het design schijn je zelfs nog 470 liter aan bagage  kwijt te kunnen, een ongekende hoeveelheid in een supercar.

Qua design is de PB18 heel herkenbaar Audi, met een grote rode lichtbalk over de achterkant, zoals we al zagen bij de A7 en A8. De (laser-)lichtunits voor zijn extreem plat, en het bumperwerk lekker overdreven. Net zoals de 22 inch wielen overigens. De leukste gimmick is de actieve achterspoiler, die horizontaal uitschuift en -klapt. Maar ook de bestuurdersstoel, die in een centrale positie te zetten is, mag er wezen. Aan de buitenkant leent de PB18 elementen van de vorig jaar gepresenteerde Aicon.

[tekst gaat verder na de video]

De PB18 e-tron heeft volgens de officiële specificaties drie elektromotoren, die 680 pk systeemvermogen leveren. Samen met het systeemkoppel van 830 Nm doet de conceptuele Audi de 0-100 km/u in ruim twee seconden. Uiteraard wint de auto energie terug bij het afremmen op de elektromotoren, dit is iets dat Audi ook bij de e-tron Sportback een zeer hoge prioriteit heeft gegeven. Het onderstel is in grote lijnen afkomstig van de R18 LMP1-racer in ruste.

Het 95 kWh-pakket is van het solid state type. Op papier dan, we gokken dat er niet echt een al uitontwikkelde SS-batterij onderin de auto ligt. Maar zoals dat met concepts gaat, geeft het weer in welke richting het bedrijf zich wil ontwikkelen. De PB18 e-tron staat dit weekend op de rijkenfuif van Pebble Beach.