Sebastian Vettel wint de GP van België, Max Verstappen foutloos van P7 naar P3

Sebastian Vettel heeft in de Ardennen de GP van België op zijn naam geschreven. De Duitser kwam op Spa-Francorchamps lekker uit de startblokken, pakte op het lange rechte stuk de leiding en zag concurrent Lewis Hamilton verder alleen nog in zijn spiegels.

De liefhebbers van chaos en brokstukken kwamen in de openingsronde helemaal aan hun trekken, want de La Source hairpin veranderde weer eens in een schroothoop. Nico Hülkenberg maakte een enorme inschattingsfout, verremde zich compleet en boorde zijn Renault in de McLaren van Fernando Alonso. De Spanjaard kegelde Charles Leclerc van de baan en zo stonden er na één bocht al drie rijders aan de kant.

Bizar genoeg sloeg de rondvliegende voorvleugel van Alonso de achtervleugel van Daniel Ricciardo stuk. Die reed op zijn beurt het achterwiel van Kimi Raikkonen lek en zo waren we opeens twee potentiële podiumrijders kwijt. Beide heren reden nog wel door (Ricciardo zelfs 31 ronden), maar haalden de finish niet. Bekijk de crash hierrrr.

De wedstrijdleiding kon niet veel anders dan de Safety Car de baan opsturen, maar gaf de rijders vooraan eerst de vrijheid om het gevecht met elkaar aan te gaan. Op Kemmel Straight dook Vettel uit de slipstream van Hamilton om zo de leiding over te nemen. De Duitser zag dat de Racing Point Force India's ook aan kwamen stormen, maar blokte hen slim af en zo kon Hamilton door op P2.

Daarna kwam de Safety Car alsnog een paar rondjes de baan op, zodat alle brokstukken netjes opgeruimd konden worden. De herstart leverde weinig spektakel op, maar Max Verstappen liet zich niet lang wachten op een paar fraaie inhaalacties. In ronde 7 ging Esteban Ocon er als eerste aan. Hij dacht Verstappen af te kunnen blokken, maar de Nederlander dook op het laatste moment achter hem vandaan en zette zijn RB14 er feilloos naast. Mede mogelijk gemaakt door de DRS-zone op Kemmel Straight, maar daar hoor je ons verder niet over.

Ook Sergio Perez moest eraan geloven op hetzelfde punt, al hoefde Verstappen nu een stuk minder moeite te doen, aangezien zijn aanloopsnelheid simpelweg een stuk hoger lag. Het podium was het hoogst haalbare voor onze nationale held, want Vettel en Hamilton waren ook na de eerste serie pitstops veel te snel voor de Red Bull-coureur.

Over die pitstops gesproken: Hamilton dook als eerste naar binnen, Vettel volgde een ronde later. De WK-leider maakte in dat ene rondje wel wat tijd goed, maar net niet genoeg om een aanval te kunnen openen. Dat had er ook mee te maken dat hij achter de nog niet gestopte Verstappen terug kwam op het circuit en dus eerst weer voorbij de Nederlander moest. 

Vettel won de race dus, op een seconde of 11 gevolgd door Hamilton. Daarmee houdt de Brit de schade in het kampioenschap beperkt, want Ferrari was in Spa-Francorchamps simpelweg niet te kloppen op droog asfalt. Verstappen zette eindelijk eens een goed resultaat neer op zijn geboortegrond en legde beslag op de laatste podiumplaats.

Valtteri Bottas werd na zijn gridstraf vierde op dik 30 seconden van Verstappen. Hij ging in de slotfase voorbij aan de Racing Point-bolides van Perez en Ocon, die desalniettemin heel erg tevreden mogen zijn met hun prestaties in België. Het had immers niet veel gescheeld of het team had hier niet eens aan de start gestaan. Om dan als team een van je beste races ooit neer te zetten is ontzettend knap.

Romain Grosjean en Kevin Magnussen hadden niet de snelheid om de collega's van Racing Point te kloppen, maar met P7 en P8 pakken zij toch weer belangrijke punten voor Haas. Zeker gezien het feit dat Renault exact 0 punten scoorde. Pierre Gasly en Marcus Ericsson maakten de top 10 compleet.

NB. Zie onderstaande foto foto voor het einde van de Halo-discussie: