Vergelijking: Audi e-tron vs. Mercedes EQC vs. Jaguar I-Pace

Eergisteren onthulde Audi de e-tron, waarmee het aantal volelektrische premium-SUV's nu op vier staat. Naast de Tesla Model X gaan ook de I-Pace en de EQC meedingen naar de gunst van de autorijder met een budget van 80.000 euro of meer.

Nu de specificaties van de e-tron openbaar zijn, is het een mooi moment om een eerste aanzet te geven in het vergelijken van de SUV's. Momenteel treft u alleen de Tesla Model X en de Jaguar I-Pace aan op straat, wie nu bestelt moet wel rekening houden met flinke levertijden. De Audi e-tron komt begin 2019 op de markt, terwijl Mercedes-adepten tot liefst 'mid-2019' moeten wachten op hun EQC. Mits ze helemaal vooraan staan in de pikorde.

Enfin, de belangrijkste specificaties van de drie nieuwkomers op een rijtje:

Alleen op basis van droge cijfertjes een winnaar of verliezer aanwijzen is behoorlijk natte vingerwerk, maar als we een verliezer aan zouden moéten wijzen, dan is dat de Mercedes EQC. Het model laat het langst op zich wachten, en komt bij zijn marktintroductie ook nog eens met het kleinste accupakket en een teleurstellend bereik. Een bereik dat Mercedes om onverklaarbare redenen alleen volgens de NEDC-methode communiceert. Ronduit beschamend natuurlijk, dat een grootheid als Mercedes - dat miljarden in zijn elektrische avonturen pompt - er tijdens zijn bombastische onthulling niet eens in slaagt een bereik volgens de inmiddels gangbare WLTP-cyclus te communiceren.

Enfin, het NEDC-bereik van Mercedes is 450 km, volgens WLTP-maatstaven blijft hier tussen de 300-350 km van over. Niet heel denderend - zacht gezegd - voor een SUV waar je volgens de schattingen van professionals minimaal 70 tot 75 duizend euro voor neer moet tellen. Te meer omdat u voor fors minder geld een Kia e-Niro koopt, die op een volle lading volgens WLTP 485 km ver komt. De omvang en zijn gewicht zitten het bereik van de EQC duidelijk in de weg.

Wel is het zo dat Mercedes zijn pakketten modulair opbouwt, een capaciteit tot 110 kWh behoort tot de mogelijkheden. Maar niet bij de introductie, zoals de zaken er nu voor staan: de EQC 400 4MATIC heeft 80 kWh en daarmee moet u het doen. Een duidelijk ander nadeel dat de EQC deelt met de Jaguar I-Pace is het ontbreken van een driefasenlader. De onboard-lader kan alleen 7,4 kW aan op één fase, dus ook wanneer u thuis een aansluiting heeft die in potentie 22 kW levert, moet u bij de Jag en de Mercedes genoegen nemen met 7,4 kW. Daarnaast vingen we geruchten op dat de 100 kW-capaciteit van de I-Pace nog niet haalbaar is, en dat klanten het vooralsnog met 50 kW moeten doen. Wat dat betreft bieden Audi en Tesla qua laadvermogen in ieder geval duidelijk de betere propositie. Tesla doet het helemaal goed, met de wijdverbreide 120 kW-Superchargers

Van de Grote Duitse Drie heeft alleen BMW nog geen elektrische productie-SUV getoond, maar die komt er wel: de iX3 zal in 2020 verkrijgbaar zijn. Qua formaat sluit hij het best aan bij de EQC, waar de Audi e-tron een formaat groter is, en meer richting de eerdergenoemde Model X trekt. Specificaties van de BMW verwachten we pas volgend jaar.