Max Verstappen snel, maar start zondag helemaal achteraan

Tijdens de vrije trainingen in Sotsji toonde Max Verstappen vandaag een goede vorm. Dit is belangrijk, want hij heeft zondag een inhaalrace voor de boeg. De Nederlander liet alle onderdelen van zijn motor vervangen.

Gisteren werd al duidelijk dat Max Verstappen en Daniel Ricciardo in Rusland teruggaan naar de Spec B-motor, vandaag weten we hoe zwaar hun gridstraf uitvalt. Verstappen vervangt alle zes de onderdelen van zijn motor, Ricciardo vervangt alles behalve de energieopslag en de control unit. Dit betekent dat de Red Bulls naar achterin de grid worden teruggeworpen.

Naast Verstappen start Fernando Alonso zondag op de achterste rij. Ook de Spanjaard ging voor een volledige vervanging van zijn Renault-motor. Ricciardo krijgt gezelschap van de experimenterende Toro Rosso's: Gasly vervangt de motor, turbo en beide MGU's, Hartley doet hetzelfde en pakt ook nog een nieuwe control unit. Voor Hartley is het alweer de zevende motor van het seizoen.

Verstappen pakte in VT1 de tweede plek, achter Sebastian Vettel. Beste nieuwkomer in de sessie - waaraan Lando Norris (McLaren), Artem Markelov (Renault), Nicholas Latifi (Force India) en Antonio Giovinazzi (Sauber) deelnamen, was Giovinazzi met P10.

In VT2 rijdt Verstappen vooral in het begin de twee Mercedessen zoek, maar ook zijn teamgenoot Ricciardo ligt ver achter hem. Uiteindelijk blijken Lewis Hamilton en Valtterie Bottas de snelste, zoals verwacht. Daarachter staan Max Verstappen en Daniel Ricciardo, wat minder voor de hand liggend is en dan volgen de twee Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen pas.