Nieuwe Ford Focus ST krijgt kloppend hart van de RS

Eerder dit jaar presenteerde Ford een nieuwe generatie Focus. De hete varianten laten niet lang op zich wachten, met de ST als eerste. De peper-Focus neemt afscheid van de 2.0, en ruilt deze in voor iets groters: de 2.3 uit de huidige Focus RS.

Praktisch alle hete hatches uit het C-segment hebben één ding gemeen: ze worden aangedreven door een tweeliter viercilinder. De Honda Civic Type-R, Renault Megane RS, Peugeot 308 GTI, Hyundai i30 N, de nieuwe Mercedes-AMG A35: allemaal hebben ze een 2.0 onder de kap. Voor de huidige Focus ST gaat dezelfde vlieger op, maar de volgende generatie gaat volgens de Britpers upsizen naar de 2.3 die we kennen uit de Focus RS en de Mustang Ecoboost. Een opmerkelijke keuze, aangezien de Fiesta ST juist alleen maar kleiner is gegaan, maar geen onlogische. Het blok ligt al op de plank, dus waarom zou je het niet gebruiken? Bijkomend voordeel is dat de volgende Focus ST een lekker smeuïg koppel krijgt, vooral in de lagere toerenregionen. Net zoals de eerste generatie, die een onovertroffen vijf-in-lijn aan boord had.

Resteert alleen de vraag hoeveel pk de volgende Focus ST gaat meekrijgen. De huidige heeft er 250, dus een kleine sprong ten opzichte van dat ligt voor de hand. Verwacht de introductie van de nieuwe Focus ST begin volgend jaar, rond de Autosalon van Genève. Of het model ook op de Autosalon zelf staat durven we niet de zeggen. De gewone Focus werd dit jaar bewaard tot vlak na de show.

Foto: nieuwe Ford Focus met ST-Line.