Opinie. Kunnen we iets minder hysterisch doen over vrouwenracen?

Vanochtend werd er een nieuwe raceklasse aangekondigd, speciaal voor vrouwen. Deze W Series draait om Formule 3-wagens, met een aardige prijzenpot, en de sosjiaalmediaas ontploften. Iedereen heeft een mening, bij voorkeur van het politiek correcte soort.

OK, dus er komt een raceklasse speciaal voor vrouwen. Good for them. Er zijn zat vrouwen met race-ambitie, die er gewoon niet in slagen het (mannen-)wereldje binnen te dringen. Dat zij hun racelust in de toekomst met gelijkgechromosoomden op het circuit kunnen botvieren is uitstekend, maar laten we het niet groter maken dan het is: het wordt een zoveelste raceklasse waar verder geen hond naar kijkt. Maar toch roept het overal emoties op. Heftige emoties bovendien. Is het omdat iedereen die iets voorstelt in de racewereld direct op de kans springt om zich als vooruitstrevend en gendergelijk te profileren? Nog voor de ochtend goed en wel onderweg was hadden we al reacties van praktisch elke oud-coureur en commentator te pakken. De strekking in 99% van de gevallen: 'Jeu wat geweldig, supergaaf en ontzettend goed, hoog tijd dat vrouwen eindelijk een plek krijgen binnen de sport'. Het enige ietwat kritische geluid kwam van Chris Harris, die zich drie seconden na het plaatsen van onderstaande tweet ineens bedacht wat voor repercussies hem vanuit de SJW-gelijkheidsmafia te wachten stonden, en dus direct zijn keutel introk. Gelukkig hebben we de screenshot nog:

Even los van de vraag in hoeverre een speciale vrouwenklasse de gelijkheid in het racen precies bevordert, durven we te stellen dat de commentatoren meel in de mond hebben. Ze weten zelf ook wel dat een vrouw het nooit gaat schoppen tot wereldkampioen Formule 1, daar zijn de biologische verschillen nou eenmaal te groot voor. Deze verschillen in kracht zijn precies de reden waarom er in praktisch elke atletische sport een mannen- en een vrouwencompetitie is (heck, zelfs darten heeft een vrouwenafdeling). Deze komt er nu ook in het racen, maar laten we niet opeens verwachten dat dit deuren gaat openen naar de hoogste raceklasses, hiervoor komen vrouwen simpelweg tekort. Zelfs in een klasse als de DTM reden de enige vrouwen (Rahel Frey en Suzie Wolff) altijd stijf achteraan.

De enige raceklasse waarin een vrouw het relatief ver heeft geschopt is de Indy/NASCAR. We hebben het hier natuurlijk over Danica Patrick, die er niet voor terugdeinsde flink te cashen op haar vrouwelijkheid en looks, maar dat zullen de heren commentatoren allemaal door de vingers zien. Gendergelijkheid werkt immers één kant op.

Lang verhaal kort: er komt een raceklasse voor vrouwen, en dat is prima. Hier kunnen ze het lekker op eigen tempo met elkaar uitvechten, maar ga er niet van uit dat iedereen die nu vooraan staat om heel opzichtig te deugen ook daadwerkelijk gaat kijken. Dat maakt verder niet uit, maar het geeft wel de hypocrisie van het wereldje weer. Overigens ook opmerkelijk: elke begeleider van de W Series die nu bekend is (David Coulthard, Adrian Newey), is man. Waar is de vrouwelijke inbreng aan de top? Gaan de Kaltenborns, de Williams', de Schmitzen zich nog melden? Punt is dat vrouwen in de racewereld kennelijk een topic is dat leeft. Als zelfs een uitgebalanceerde straight shooter als Will Buxton zich al laat verleiden tot onderstaande tweet....

Suggesties aandragen voor talent in de W Series mag in de comments. Zullen we Sylvana een racecarrière aanmeten? Go Daddy Syl!

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f67625e0c31a', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });