Soms is het goed met een schone lei te beginnen. Bijvoorbeeld wanneer je al vijf jaar lang niet in staat bent een competitieve motor voor de Formule 1 te bouwen. Renault is al sinds het begin van het hybridetijdperk in 2014 zoekende, en gaat voor 2019 voor de radicale aanpak: er wordt niet doorontwikkeld op de Spec C-motor, maar het stuk Franse schroot gaat de poubelle in, en er komt een nieuwe krachtbron voor in de plaats. Dit vertelt Renaults baas en Max Verstappens BFF Cyril Abiteboul aan Autosport:
"It is a new engine. One of the reasons for it, and why the Spec-C is not delivering more in terms of performance, is because we are not held back by the structural limitations of the [current] engine. Given the ambition in terms of power improvement for next year, pretty much all of the engine will be new."
Dit klinkt opgewekt, en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Je wilt als deelnemer positief nieuws brengen over je merk. De vraag in hoeverre een motor 'geheel nieuw' is, is een kwestie van semantiek. Natuurlijk begint Renault niet met een leeg vel, daar is het nu veel te laat voor. Ze permitteren zich misschien iets meer vrijheden bij de ontwikkeling van de 2019-krachtbron, maar in de basis zal deze nog steeds identiek zijn aan de PU van dit jaar. Hier zit een risico-element in, zeker bij delicate en complexe onderdelen als de MGU-K. Als je luistert naar de woorden van Abiteboul, dan zit de vooruitgang er volop in, maar vergeet niet dat het de taak is van een teambaas om een goed nieuws-show te brengen. Waarschijnlijk gaat de Renault-V6 ook volgend jaar tekort komen ten opzichte van Mercedes en Ferrari.
Abiteboul erkent dat Renault dit jaar problemen had met de turbo en de MGU-K: "We had two parts which were a problem this year, the turbocharger and the MGU-K. With the MGU-K, we are running, we have not had any problems so far and we haven't seen any, either on the dyno or on the track."
Om vervolgens het gridstraffensyteem nog even een veeg uit de pan te geven: "That is what is silly with the current regulations, even if you have a better part you cannot afford to introduce it because of all the penalties and all the sporting consequences. That is crazy. You are spending money to improve your parts, you approve it on dyno, it is available, built, there [at the track], and you cannot put it on the car." Dat is makkelijk gezegd, maar de waarheid is dat zowel Red Bull als Renault dit jaar gridstraffen heeft gepakt om nieuwe onderdelen uit te proberen. Zo lang je het niet op een circuit als Monaco of Singapore doet is dit de straf soms waard.
Zoals gebruikelijk geldt: 'the proof of the pudding is in the eating', dus we zien in 2019 hoe de vlag er bij hangt voor Renault. Een nadeel is wel dat door de switch van Red Bull naar Honda er geen racewinnende auto met Renaultmotor meer is. Maar we zullen zien wat Ricciardo en Hülkenberg uit de Renault van 2019 kunnen trekken.