Een hardere aanpak van mensen die zich grof misdragen in het verkeer, we hebben er al 20.000 keer eerder voor horen pleiten. De ene keer is het de VVN, de andere keer zijn het Kamerleden. Waar we zelf wel waarde aan hechten, is als de landelijk verkeersofficier zich van dergelijke taal bedient. De nieuwe Koos Spee heet al sinds enkele jaren Achilles Damen (beeld), en in een interview met de Telegraaf spreekt de officier met de heroïsche voornaam zijn zorgen uit over het gegeven dat iemand door smartphonegebruik een potentieel dodelijke situatie creëert, maar er toch met slechts een boetetje afkomt.
Damen: "Als officier van justitie vervolg ik steeds vaker bestuurders die op het strafbankje belanden nadat ze tegen iemand aanreden. Niet omdat hun rem het begaf, maar omdat het lezen van het laatste appje belangrijker was. In het slechtste geval bestuurt iemand een vrachtwagen. Zo stond er deze maand in Arnhem een vrachtwagenchauffeur terecht die op zijn verjaardag achter het stuur de Facebookfelicitaties zat te lezen. Hij presteerde het om maar liefst 17 seconden (!) niet naar de weg te kijken. Twee zwaargewonden waren het trieste resultaat. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur en alleen een voorwaardelijke rij-ontzegging van een jaar.”
Nu horen we dit narratief van de 'hardere aanpak' al tien of twintig jaar, maar zo lang de wetgever kennelijk niet bij wil of machte is hier ook een wettelijk kader voor te scheppen, en de rechter weigert om eens van zijn D66-lijn af te wijken, zijn we snel uitgepraat. Echter, er wordt wel degelijk aan de wet gesleuteld voor wat betreft het appen achter het stuur, maar dat is slechts een deel van het geheel. Wij zijn op dit vlak #TeamKoos (zie onderstaande tweet), met de mening dat er meer (anoniem) toezicht op de weg moet zijn. Laat wat agenten patrouilleren en de grootste uitwassen eruit plukken. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat iemand op de weg bijzonder raar of gevaarlijk weggedrag vertoonde (extreem kleven, inhalen over de vluchtstrook, dat soort grappen). Als we die mensen nou uit het verkeer filteren met een EMG of een tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid zou dat al een hoop helpen.
De kunst is echter wel om de balans te vinden tussen handhaving en een totale controlestaat. Waaruit maar weer blijkt: iets roepen is iets makkelijker dan door zorgvuldig wikken en wegen tot een enigszins uitgebalanceerde verkeerssituatie met preventie en controle te komen.
Verkeersofficier Damen in @telegraaf: âBij ernstige verkeersongevallen harder straffen en vaker het rijbewijs afpakkenâ Klinkt goed! Maar begin eens aan de voorkant, meer verkeerstoezicht! Voorkomen is beter dan genezen! En wie controleert of er zonder rijbewijs wordt gereden?
— KoosSpee (@KooSpee) October 26, 2018