Red de ijsbeer, en Tesla-fy je 1949 Mercury Coupe

Ongemakken van een moderne elektrische auto graag combineren met alle ongemakken van een oude auto? Icon is uw beste vriend. De ombouwer nam een 1949 Mercury Coupe en ramde die vol met Tesla-onderdelen.

Het Amerikaanse Icon kennen we van stijlvolle restomods die vooral opvallen door op eerste zicht onaangeraakte oude uiterlijk. Ook dit keer stelt het ombouwgenootschap niet teleur, met de 1949 Mercury Coupe die ze onder handen namen. Alleen is er iets vreemds aan de hand. Waar de heren zich normaal beperken tot benzineverbranders met meestal acht cilinders, heeft deze bijna zeventigjarige klassieker helemaal geen cilinders, alleen maar batterijen.

Til de motorkap van de Coupe op en je vindt geen V8, maar toch wel een beetje. Icon bouwde een aluminium behuizing in de vorm van een dergelijk motorblok. Hieronder bevinden zich enkele accu's en de aansturing hiervan. Zelfs alle bedrading onder de motorkap is met stof omwikkeld om de hints naar zijn moderne aandrijving zoveel mogelijk te verbergen.

De elektrische motoren (hij heeft er twee) bevinden zich op de plek waar de versnellingsbak ooit zat. Ze worden gevoed door een 85 kWh accupakket uit een Tesla en produceren samen 400 pk en 638 Nm. Het accupakket is opgedeeld en verspreid over verschillende plekken in de auto. Icon koos hiervoor om de gewichtsverdeling optimaal te houden. Dankzij de batterijen uit de Tesla kan de Mercury Coupe tussen de 240 en 320 kilometer rijden op een lading. Daarna moet hij ongeveer anderhalf uur aan de stekker om weer volledig opgeladen te zijn. 

Natuurlijk heeft Icon ook aan de veiligheid en het gebruik van de accu's gedacht. Daarom heeft de gehele aandrijving een EV managementsysteem dat de accu's moet beschermen tegen overladen en oververhitten. Ook zijn er twee manieren van opladen. Op de plaats waar voorheen normale peut getankt moest worden, zit nu een Tesla-stekker. Achter de nummerplaat zit een CHAdeMO 125A fast-charger plug voor het geval er geen Tesla Supercharger in de buurt is.

De Coupe kreeg de volledige Icon-behandeling voor hij zijn transplantatie onderging. De hele auto is gestript en opnieuw opgebouwd waarbij versleten onderdelen werden vervangen. Ook werd de nodige geluidsisolatie toegevoegd, want het geluid van een elektrische motor weg wil je natuurlijk niet horen in een oude auto als deze. De ombouwers vervingen ook het hele chassis en verbeterde de ophanging naar de standaard van 2018.

De 1949 Mercury EV Derelict is gemaakt in opdracht van een klant, en het zal er dus bij één blijven. Wilt u hem in het echt zien, dan raden we u aan om snel het vliegtuig naar Las Vegas te pakken. De auto wordt getoond op autobeurs SEMA.