‘Tesla liegt productieaantallen Model 3 bij elkaar’

Het lijkt een echte ruzie te worden tussen Beurswaakhond SEC en Elon Musk. De Tesla-CEO werd eerst aangepakt om zijn 420 tweet, waarna hij via Twitter terug pestte. Nu trapt de overheidsinstelling terug door gegevens van het bedrijf te dagvaarden.

Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten. Zeker in het geval van Elon Musk. De man kan het niet verkroppen dat hij en zijn bedrijf Tesla worden dwarsgezeten door de Securities and Exchange Commission (SEC, of zoals Musk het noemt: Shortseller Enrichment Commission). Nadat ze hem $20 miljoen lieten ophoesten om de 420-tweet, pakt de SEC hem en Tesla nu omdat het de beleggers misschien voorlogen over de verwachtte productieaantallen van de Model 3 in 2017. Zoals iedereen weet bleef Musk volhouden dat er eind dat jaar 5.000 stuks per week van de band zouden rollen. Dat waren er uiteindelijk maar 793 in de laatste week van vorig jaar. Het duurde daarna nog een half jaar voordat de 5.000 per week ook daadwerkelijk gehaald werd.

De SEC heeft nu de betreffende data van vorig jaar opgevraagd omdat ze denken dat Tesla de belegger misschien wel bewust heeft voorgelogen om zo de aandelenprijs hoog te houden. Niet alleen de productiedoelen zijn onderdeel van het onderzoek, ook andere publieke leugens uitspraken over de Model 3 worden meegenomen om te kijken of beleggers wel juiste informatie hebben gekregen.

Het is voor het eerst dat Tesla dit soort informatie naar buiten brengt. Het zegt er direct bij dat het onderzoek gaande is en dat er tot nu toe nog helemaal niets ten nadele van de autofabrikant gevonden is. Tesla werd begin dit jaar aangeklaagd door een groep beleggers om precies de hierboven genoemde feiten. Die beschuldigingen werden later ingetrokken en in september toch weer opnieuw naar boven gehaald in een nieuwe aanklacht. Tesla laat in een reactie hierop weten dat ze " believe that the claims are without merit and intend to defend against this lawsuit vigorously." 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e500d6827a8f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });