Ferrari leert de autowereld weer eens hoe het moet

Hoe blijf je exclusief terwijl je productie verhoogt en binnenloopt als een malle?

Ferrari is succesvol op de beurs. Het koersverloop onder de ticker 'RACE' ziet er best vrolijk uit. Gemeten naar de prestaties van het aandeel is Ferrari inmiddels ruim twee keer zoveel waard als toen het in 2016 debuteerde op de beurs. Het is dan ook een überherkenbaar en sterk merk. Maar hoe zorg je ervoor dat je merk niet verwatert terwijl je de productie opschroeft en beleggers blij houdt?

Ferrari heeft kennelijk het antwoord. De afgelopen twintig jaar is de productie steeds een stukje gestegen, ondanks zalvende woorden over productielimieten om exclusief te blijven. De productielimieten werden domweg geregeld opgegooid. Hoe Italiaans dit ook mag klinken, het werkt wel. Neem bijvoorbeeld de Portofino; de goedkoopste Ferrari is goed ontvangen. Hoewel het niet bepaald de opmaat is naar Ferrari als volumemerk, vindt de wagen gretig aftrek. 

Het resultaat is er dan ook naar: 'Ferrari third-quarter core earnings rose 4.7 percent, helped by positive performance from across its markets and strong sales of V-8 models, the automaker said in a statement. Adjusted earnings before interest, tax, depreciation and amortization (EBITDA) for the July-September period rose to 278 million euros ($316 million) from 266 million.' Beleggers hadden weliswaar meer verwacht, maar lijken toch overtuigd dat hogere productie en meer special editions uiteindelijk de juiste weg blijken. 

Toch knap: exclusief blijven, meer produceren en financieel binnenlopen. Kunnen andere automakers nog veel leren.