Astronomische opbrengst voor Stephen Hawkings rolstoel

Gisteravond ging in Londen een grote hoeveelheid Stephen Hawking-memorabilia onder de hamer. Onderdeel van de veiling: een oude rolstoel van het natuurkundig genie, met een geschatte opbrengst van £10-15 duizend. Het werd veel meer.

2018 mag dan bepaald niet een jaar zijn geweest waarin crypto's moonen, bepaalde artefacten van de ons eerder dit jaar ontvallen natuurkundige Stephen Hawking doen dit beslist wel. Op een door Christie's georganiseerde veiling in Londen wisselde gisteravond voor £1,8 miljoen aan Hawking-spullen van eigenaar. Hieronder zijn rolstoel uit de jaren '80 en '90, deze bleek voor de veilingmeesters goed voor een big bang. Vooraf werd het ding op tien- tot vijftienduizend pond ingeschaald, maar het werd twintig keer zoveel: £296.500, omgerekend zo'n 330.000 euro. De opbrengst wordt verdeeld over de Stephen Hawking Foundation en de Motor Neurone Disease Association.

Topstuk van de avond was Hawkings proefschrift, Properties of Expanding Universes, dat hij in 1965 aan de universiteit van Cambridge indiende. Dit ging voor £584.740 van de hand, drie keer hoger dan de schatting. De eerder dit jaar overleden Hawking kreeg op 22-jarige leeftijd de diagnose ALS, met een levensverwachting van enkele jaren. Hij werd uiteindelijk 76, en kon nog een aanzienlijke bijdrage aan de wetenschap leveren.