Helft werknemers Nedcar werkt onder invloed van drugs (update)

Nedcar is de laatste tijd vaker in het nieuws geweest omdat werknemers er graag staken op aandringen van de vakbonden. Nu komt naar buiten dat ze ook niet vies zijn van het gebruik van verdovende middelen op de werkvloer.

De werknemers van autobouwer Nedcar uit Born weten zich de laatste tijd niet zo positief in het nieuws te werken. Eerder kwamen ze over als werkweigeraars, en nu blijkt ook nog eens dat elke tweede arbeider onder invloed van verdovende middelen uw nieuwe BMW of MINI in elkaar staan te schroeven. 

De directie besloot na 'directe signalen op de werkvloer' de werknemers gedurende een jaar dagelijks te testen op drugsgebruik. Degene die met drugs op zak gepakt zou worden kon rekenen op een 'zerotolerancebeleid'. Er zouden harde maatregelen getroffen worden tegen de drugskoeriers en gebruikers, maar schrok de directie van de testresultaten: tot die harde maatregelen zijn ze niet echt gekomen.

Via het werknemersblad dat maandelijks wordt uitgegeven laat het bedrijf de werknemers weten dat dagelijks 50% van de geteste werknemers onder invloed aan het werk is. Iets wat volgens de schrijver van het artikel de veiligheid op de werkvloer niet ten goede komt. Daarom wordt er vervolgens ook aan de gebruikers gevraagd of ze hier een beetje meer rekening willen houden. "Dit komt de veiligheid in onze productielijnen niet ten goede. Houdt [sic] rekening met het feit dat jij en je collega’s in een zo veilig mogelijke omgeving werk willen verrichten."

Dit soort onderzoeken worden vaker gedaan, en zorgen er in Amerika bijvoorbeeld voor dat sommige fabrieken niet genoeg werknemers kunnen vinden. Het kan dus zomaar zo zijn dat Nedcar geen harde maatregelen heeft getroffen omdat het bang is dat de helft van de werknemers ontslaan om drugsgebruik meer problemen gaat opleveren, dan dat het gaat oplossen.

Na de berichtgeving over het drugsgebruik in de landelijke media, is de directie naar buiten gekomen met wat meer details over de gang van zaken binnen het bedrijf. Zo zijn alleen medewerkers getest die uit de groep gepikt waren door een speciaal getrainde hond. Hierdoor zijn er maar 300 werknemers van de 7.000 getest op drugs. 

Het zerotolerancebeleid blijkt ook in stand, want de helft van de geteste medewerkers is direct naar huis gestuurd omdat er ook daadwerkelijk drank of drugs gevonden was. Daarnaast is ook een klein gedeelte van de werknemers naar huis gestuurd omdat deze weigerden mee te werken aan de tests. Bij herhaling volgt een langere schorsing of zelfs ontslag.