Renaultbaas Carlos Ghosn aangeklaagd voor fraude

Drie weken na zijn arrestatie heeft het openbaar ministerie in Tokio eindelijk de aanklacht tegen Renault, Nissan en Mitsubishi-baas Carlos Ghosn bekendgemaakt. Hij werd daarbij ook opnieuw gearresteerd.

Carlos Ghosn zit al drie weken vast in Japan op verdenking van fraude met zijn loon en met geld van Nissan. Opvallend genoeg heeft Nissan nu zelf ook last van de zaak, want het bedrijf is ook aangeklaagd. De aanklacht tegen Nissan komt er vooral op neer dat ze niet goed hebben opgelet wat Ghosn allemaal uitspookte.

Uiteindelijk is de aanklacht een stuk minder spectaculair dan alle geruchten die naar buiten kwamen. De Japanners beschuldigen hem nu van het te laag rapporteren van de betalingen voor zijn pensioen. 

De voormalig topman van het Japanse bedrijf stelt dat hij niets fout heeft gedaan. Volgens zijn advocaten hoefde hij de betalingen aan zichzelf niet aan te geven omdat de hoogte ervan altijd onduidelijk was. 

Desondanks gaat het om een bedrag van 4,8 miljard yen (€37 miljoen) tussen 2010 en 2015. Daarnaast is hij vandaag ook gearresteerd gearresteerd voor de periode van 2015 tot nu, waarin hij 4,2 miljard yen (€32 miljoen) opstreek. Dat zijn toch wel vrij hoge bedragen om buiten de boeken te houden.

Nissan kan een boete van 700 miljoen yen (€5,5 miljoen)tegemoetzien als de rechters de aanklacht volgen. Voor Ghosn betekent de tweede arrestatie ook dat hij voorlopig niet op borgtocht vrijgelaten kan worden en hij dus vast blijft zitten tot de rechtszaak. Overigens werkt het Japanse systeem vrij rap: de zaak zal waarschijnlijk binnen veertig dagen al beginnen. Nadeel voor Ghosn: in Japan is het aantal veroordelingen nogal hoog.