Renault beschuldigt Nissan van dubieuze ronselpraktijken

De affaire Carlos Ghosn begint nu toch wel echt scheuren in de Renault-Nissan-alliantie te veroorzaken. Juristen van het Franse automerk hebben ontdekt dat de Japanners hun werknemers ongevraagd benaderen om bewijzen te leveren tegen Ghosn.

Het Japanse rechtssysteem kent een veroordelingspercentage dat boven de negentig procent ligt. Dus als je er gearresteerd wordt, is de kans groot dat je ergens voor veroordeeld wordt. Klinkt middeleeuws en in het westen vraag je je dan af hoe ze dat voor elkaar krijgen, want dat percentage is nogal onwaarschijnlijk.

Franse advocaten van Renault lijken inmiddels een verklaring te vinden voor die veroordeeldrang van Japanners: dubieus bewijs. Japanse rechercheurs en Nissan-werknemers blijken heimelijk contact op te nemen met -wellicht- ingewijd Renaultpersoneel.

De Japanners bieden de Fransen aan om naar Tokio te komen (uiteraard op kosten van Nissan) en daar bewijs tegen Ghosn aan te leveren. Dat bewijs moeten ze dan meenemen (lees: *kuch* stelen) uit het hoofdkwartier van Renault. Franse juristen in dienst van Renault hebben hun beklag gedaan bij hun collega's bij Nissan. De methodes van de onderzoekers kunnen volgens de Fransen niet door de beugel. 

Renault beklaagt zich ook over het feit dat de Japanners stiekem verzoeken tot huiszoekingen in huizen van Ghosn in Libanon, Brazilië en Nederland hebben ingediend. Volgens de Fransen is de kans groot dat daar ook allerlei gevoelig Renaultmateriaal wordt aangetroffen, en daar zouden ze dan graag ook bij betrokken zijn.

Hoewel Renault-Nissan-Mitsubishi nog steeds aangeeft dat hun alliantie ijzersterk is, kan deze affaire nooit goed zijn voor de onderlinge verhoudingen. Daarbij maakt het niet uit dat Renault zelf inmiddels ook de nodige twijfel heeft bij de handel en wandel van oud-CEO Carlos Ghosn.