Elektrische auto's goed voor extra werkgelegenheid

De komst van de elektrische auto is niet alleen goed voor ons milieu, hij zorgt er ook voor dat meer mensen aan het werk kunnen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Autofabrikanten in de EU klagen al langer steen en been dat de elektrische auto voor een afname in werkgelegenheid gaat zorgen. Hij bestaat uit minder onderdelen en is minder gevoelig voor slijtage omdat hij ook nog eens veel minder bewegende delen bevat. Er zijn dus minder mensen nodig om de auto te bouwen in vergelijking met de standaard brandstofverbrander. Toch brengt de elektrische auto ook werkgelegenheid met zich mee, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Het bureau heeft onderzoek gedaan naar de impact van de energietransitie. Daaronder valt ook de werkgelegenheid. Hieruit komt naar voren dat tussen 2008 en 2016 de werkgelegenheid in deze sector is vertienvoudigd. Op dit moment zijn er 3.700 voltijdbanen en dat cijfer zal de aankomende jaren ongetwijfeld verder stijgen. Ook blijkt dat investeringen in laadpalen en de ontwikkeling van elektrische voertuigen meer opleveren dan vergelijkbare geldinjecties in andere vormen van hernieuwbare energie en energiebesparing.

Natuurlijk zijn die 3.700 banen maar een klein onderdeel van de in totaal 54.000 werkzame mensen in de hernieuwbare energiesector. In de nabije toekomst moeten er in totaal nog 15.000 bijkomen volgens het energieakkoord. In hoeverre dat de sinds 2014 ingezette krimp van de conventionele energiesectoren compenseert moeten we nog afwachten. Daar werken op dit moment nog zo'n 64.000 mensen.