Red Bull: 'Renault heeft ook zichzelf in de steek gelaten'

Red Bull Racing en Renault hebben helemaal niks meer met elkaar te maken, maar toch blijft de haat elkaars kanten op geslingerd worden. Red Bull-teambaas Christian Horner kon het niet laten, hij moest de Fransen nog even nasteken. 

Halverwege het Formule 1-seizoen werd duidelijk dat Red Bull Renault aan de kant ging zetten als motorenleverancier. Na een jarenlange samenwerking was de kwaliteit van het Franse motorblok zo ver te zoeken dat de rode stieren voor het Japanse Honda kozen. Voor de aangekondigde breuk was de relatie al niet bepaald gezond te noemen, maar erna werd het alleen maar erger. En nu de breuk uiteindelijk daar is en beide partijen niets meer met elkaar van doen hebben, gaat het pesten gewoon door. 

Christian Horner stak de Fransen een mes onder de riem tijdens een interview met Motorsport. "Ere wie ere toekomt. In Mexico werden we voorzien van een motor die in staat was om te winnen, net zoals het geval was in Oostenrijk en China. We hadden mazzel in Monaco, zelfs zonder MGU-K. Op ieder ander circuit waren we het haasje geweest. Ik heb enorm veel waardering voor de Renault-jongens in de pitbox. Ze werken zich een slag in de rondte, week in, week uit. Maar ik denk dat we in de steek gelaten zijn door het gebrek aan commitment op het gebied van ontwikkeling en betrouwbaarheid van het hoofdkwartier."

Horner denkt dat Red Bull vooral profijt had van andere leveranciers (van onder andere benzine en smeermiddelen) dan de fabrieksteams. Daarmee konden ze zich onderscheiden en verbeteren tegenover de andere Renaultgebruikers. "Exxon heeft zeer goed werk geleverd. Hun probleem en frustratie zat hem vooral in het feit dat wij als klantenteam weinig tijd op de testbank kregen. Maar ze hebben een brandstof ontwikkeld waarmee de C-spec werkte. Dat hebben we succesvol toegepast, terwijl het fabrieksteam daar niet toe in staat was. Dus dat is veel veelbelovend."

Aan de andere kant van het verhaal hebben we Renault-teambaas Cyril Abiteboul. De man die normaal gesproken zijn beschuldigende vinger heel graag naar andere mensen wijst, doet dat deze keer niet. Niet dat hij de vinger naar zichzelf wijst, dat ook niet, maar hij houdt de eer simpelweg aan zichzelf. We wisten niet dat hij dat kon.

"Het is gek, want twaalf jaar is een lange periode in de geschiedenis van Red Bull en Renault. Datzelfde geldt voor de individuen die betrokken waren: de technische jongens, de monteurs aan beide kanten, de engineers. We hebben moeilijke momenten gekend, maar ook hele mooie. Ik denk dat we ons nu beter kunnen focussen. In veel gevallen vertroebelde Red Bull onze focus, met name op het gebied van communicatie. We zijn nu in staat om onze communicatie beter in de hand te houden, en zij kunnen hun relatie met Honda ontwikkelen. Het is goed voor beide partijen."

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dc9de729c282', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });