Deze elektrische auto's kunt u in 2019 verwachten

Nu de elektrische revolutie op stoom begint te komen, groeit het aanbod aan e-auto's zienderogen. Het komende jaar belooft een recordjaar te worden, met zeker een dozijn nieuwe elektro-auto's. We zetten ze op een rij.

Vorig jaar begonnen we met de elektrische vooruitblik, en destijds zaten we aardig dichtbij de werkelijkheid. Ook dit jaar zetten we de meest geloofwaardige geruchten naast de modellen die al aangekondigd zijn. Een elektrische Jaguar XJ vindt u bijvoorbeeld niet terug, omdat nog te onzeker is wanneer we dit model kunnen verwachten.

In 2018 debuteerde de tweede generatie Nissan Leaf, met een 40 kWh-pakket. Een stap vooruit ten opzichte van de 24/30 van de eerste Leaf, maar nog steeds behoorlijk aan de krappe kant. Daarom lanceren de Japanners begin januari op de CES in Las Vegas een 60 kWh-variant, die naar verluidt Leaf E-Plus gaat heten en een actief gekoelde batterij krijgt. Officieel is de auto nog niet aangekondigd, maar we verwachten de eerste leveringen in het tweede kwartaal van 2019.

Audi's eerste echte elektrische massamodel, de e-tron, is een SUV die qua formaat tussen de Q5 en Q7 zit, kan driefasenladen, en is voorzien van een 95 kWh-accu plus optionele spiegelcamera's. De hele wereldpers werd (heel klimaatneutraal) naar alle uithoeken van de wereld (Colorado, Namibië, San Francisco, Abu Dhabi) gevlogen voor plug-evenementjes, maar binnenkort kunnen ook niet-journo's de auto proberen.

De eerste Koreaanse elektrische SUV's rijden al in Nederland rond, zij het met 64 kWh-pakket. Vanaf volgend jaar komt er ook een versie van beide auto's voor de bestuurder die met iets minder range toe kan.

Mercedes' eerste model onder het EQ-sublabel wordt de EQC 400 4MATIC. Hij deelt zijn basis met de GLC en heeft een 80 kWh-pakket aan boord. Technisch behoort 110 kWh tot de mogelijkheden, maar we weten niet of Mercedes een dergelijke capaciteit voorbehoudt aan een EQS of EQE. De tijd zal het leren. Een vergelijking tussen de e-tron, EQC en de Jaguar I-Pace leest u hier.

Wellicht de e-auto waar het meest naar uitgekeken wordt in 2019, omdat Porsche. De Taycan (voorheen Mission E) komt er in drie varianten met verschillende vermogens. De sterkste zal 600 pk aan de dag leggen. Een andere troef is het snelladen: dankzij een 800 Volt-systeem is de Taycan in staat met 350 kW te laden, een testmodel haalde eerder dit jaar zelfs al meer dan 400 kW.

Daar is 'ie weer, de Tesla Model 3. Vorig jaar stond hij al in de lijst, maar we bleken iets te positief: geen enkele Nederlandse klant heeft nog een Model 3 mogen ontvangen. Volgend jaar moet het echter echt gaan gebeuren, in de tussentijd is er (stilletjes) een derde batterijvariant bijgekomen: de mid-range, met een Amerikaans bereik van 260 mijl, omgerekend een kleine 420 km.

Een voor leaserijders zeer interessante auto, is de Hyundai Nexo. De Nexo haalt zijn energie niet uit een batterijpack, maar uit waterstof. Voor waterstofauto's geldt de bijtellingscap van 50.000 euro niet, wat betekent dat over de gehele cataloguswaarde 4% fiscale bijtelling wordt betaald. De auto heeft een vanafprijs van 69.995 euro, Hyundai zegt al 85 pre-orders te hebben.

Voor wie per se goedkoop wil rijden, mag de Nexo niet vergeten worden. Stel: u zit in de hoogste schijf en de cataloguswaarde bedraagt 75 mille, dan betaalt u bij een Nexo op jaarbasis netto 1.559 euro. Bij een vergelijkbare elektrische auto is dit 3.896 euro.

MINI experimenteerde al eerder met elektriciteit: het bouwde een volledig elektrische Cooper, die de achterbank moest opofferen om plaats te maken voor batterijen. Inmiddels is de technologie verder, en krijgen we in 2019 een volledig elektrische MINI-vierzitter. U herkent hem aan de gele balk op grille, een designelement dat op elke elektrische MINI gaat terugkomen.

Na geëxperimenteerd te hebben met de inmiddels uit productie gehaalde C30, komt Volvo volgend jaar met zijn eerste elektrische productiemodel: de XC40. Bij de ontwikkeling van de SUV is - net zoals de Koreanen dat deden - rekening gehouden met diverse aandrijflijnen, waaronder een volledig elektrische. Veel details kennen we nog niet, of beter gezegd: we weten eigenlijk nog niks van de elektrische XC40, behalve zijn carrosserievorm.

Opel lanceert volgend jaar de eerste Corsa onder Frans management. De auto, die gezamenlijk met de Peugeot 208 ontwikkeld wordt, komt er ook geheel elektrisch. De orderboeken gaan in 2019 open, maar we verwachten de eerste modellen die van de band rollen niet voor 2020. 

DS, het andere merk van de Groupe PSA, toonde dit jaar de DS3 Crossback. Hierbij werd meteen een volledig elektrische variant getoond, die voor 2019 in de planning staat.

Volkswagens eerste model uit de I.D-serie, de Neo, gaat in november 2019 in productie. De hatchback wordt de eerste uit een lange rij elektrische modellen, gebouwd op het MEB-platform. Naarmate 2019 vordert verwachten we de eerste concrete informatie over de auto te ontvangen. Volkswagen - dat eerder een mobiele laadtoren bouwde - gaat een drietal Duitse fabrieken inzetten voor e-auto's: Zwickau, Hannover, en Emden. De glazen fabriek in Dresden is al omgeschakeld naar e-modellen. 

Ook de elektrische Kia Soul krijgt een vervanger. Waar de huidige Soul een 28 kWh-pakket heeft, krijgt zijn opvolger de volle 64 kWh in de bodem. Het ligt voor de hand dat ook de Nederlandse markt bediend wordt.

De Renault Zoe is bijna aan een tweede generatie toe. We verwachten dat deze eind 2019 onthuld wordt, maar misschien wacht Renault ook wel tot 2020, dat is nog onzeker. Aan de momenteel rondrijdende testauto's te zien zal Renaults elektrische auto een stukje groeien.

Tot slot de onbekendste van het hele stel, de Sono Sion. Sono is een Duitse startup, die een betaalbare simpele e-auto wil maken. De Sion heet 35-45 kWh aan batterij aan boord, en een viertal zonnecellen op het dak, die voor stroom moeten zorgen