Meer examinatoren voor CBR, meer examenkansen voor faalhazen

De afgelopen jaren zijn de wachttijden voor rijexamens de pan uit gerezen. Sinds een jaar of drie werkt het CBR hier hard aan en dat begint nu de vruchten af te werpen. Er zijn flink wat nieuwe examinatoren klaargestoomd.

Vorig jaar moesten toekomstig brokkenpiloten die rijexamen wilden doen ruim vier maanden wachten tot er een keer een examinator voor hen klaar stond om ze een rondje in de lesauto mee te nemen. Dat zijn flinke wachttijden waar een rijschoolhouder nogal tegenaan liep met zijn planning. Als de leerling klaar is voor zijn examen en nog vier maanden moet wachten kan het lessen niet stoppen. Aan de andere kant is het onmogelijk om te bepalen of een leerling bij aanvang van de lessen over vier maanden klaar is voor het examen. Iets wat vaker niet dan wel het geval lijkt. Doordat het CBR nu ruim een derde meer aan examinators heeft rondlopen, moet die wachttijd aanzienlijk omlaag kunnen.

"We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om veel nieuwe collega’s te verwelkomen. In 2016 en 2017 in totaal 120; vorig jaar hebben we 106 examinatoren aangenomen. Dat is in deze krappe arbeidsmarkt een hele prestatie. Velen van hen zijn al aan de slag en een aantal rondt begin dit jaar de opleiding af. Die gaan vanaf februari aan de slag. In totaal hebben we nu zo’n 650 examinatoren; dat betekent dat het gezelschap sinds 2015 met een derde is gegroeid," laat woordvoerster Nathalie Dingeldein van het CBR aan de Telegraaf weten.

Maar ondanks de flinke toename in examinatoren is het CBR er nog niet. Ook dit jaar gaat de instelling keihard door met werven. Om dat een tikkeltje makkelijker te maken heeft men wel de opleiding tot examinator opnieuw laten classificeren op mbo-niveau 4. Daarmee is een mbo-diploma niet meer vereist voordat men mag beginnen, maar is een gelijkwaardig werk- en denkniveau al voldoende. Daarmee zouden er meer sollicitanten in aanmerking komen voor het traject.

Dit jaar moeten er nog zo'n zeventig examinatoren bij komen. Hiermee wil het CBR de wachttijd voor een examen omlaag brengen naar maximaal zeven weken. Of, en het is maar een idee, rijscholen zouden kunnen gaan werken aan de kwaliteit van hun opleidingen. Er blijven namelijk heel erg veel mensen zakken voor de rijexamens.