Fiat-Chrysler schikt voor $650 miljoen in sjoemelzaak

Als u dacht dat de Amerikaanse autoriteiten alleen Volkswagen in de lurven grijpen omtrent gesjoemel, denk dan nogmaals. Fiat-Chrysler had ook het nodige op de kerfstok, en betaalt nu dik $700 miljoen om van het gezeur af te zijn.

Gelukkig voor FCA is diesel niet zo groot in de VS, maar toch zette het meer dan 100.000 Grand Cherokees en RAM 1500's op satanssap af in de VS. Ook deze modellen, geleverd tussen 2014 en 2016, waren voorzien van defeat devices: een stuk software dat herkent wanneer de auto op een testbank staat en overschakelt op een schonere loop dan in de praktijk. Ook de Nederlandse RDW trof eerder sjoemelsoftware aan bij Jeep. 

In totaal moet FCA volgens Bloomberg $311 miljoen aan boetes overschrijven naar het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarnaast moet er $75 miljoen naar onderzoek over de uitstoot in diverse staten. Tot slot tikken de Amerikanen ongeveer $280 miljoen af aan schikkingen, waarmee het totaal op een diabolische $666 miljoen uitkomt, omgerekend een kleine 600 miljoen euro. FCA zelf heeft (nog) geen verklaring uitgestuurd over de kwestie.

De bedragen vallen in het niet bij de tientallen miljarden die dieselgate Volkswagen heeft gekost, maar de Duitsers zijn nu in ieder geval niet de enigen die aangepakt zijn door het Amerikaanse justitiële apparaat.