Halen automakers het eind van de 21e eeuw wel?

Automakers en auto's zijn iconen van de twintigste eeuw, maar ons huidige tijdperk is helaas heel anders dan de Eeuw van de Auto.

Zolang treinen blijven functioneren zoals ze doen en mensen hooguit in de buurt van hun gewenste bestemming afzetten, verdwijnt de auto niet. Maar of automakers het halen is zeer de vraag. Nostalgisch omkijken en denken aan de hoogtijdagen gebeurt nu al te vaak (zie beeld). Echt toekomstgericht, dynamisch en innovatief zouden wij de autowereld niet per se willen noemen. Toch moeten automakers zich opnieuw uitvinden.

Dit heeft alles te maken met de verschuiving van bezit naar gebruik. Ja, dat klinkt misschien wat betuttelend, zoals iedereen ook kapotbetutteld wordt om een warmtepomp aan te schaffen, maar wij geloven wel in deze evolutie. Niet omdat we het leuk vinden, maar omdat vasthouden aan de huidige praktijk wensdenken is. Bezit is duur en inefficiënt; het grootste deel van de tijd staat uw auto niets te doen op een parkeerplaats. Dat kan veranderen door bijvoorbeeld een abonnement op vervoer te nemen in plaats van een auto te bezitten. Een andere oplossing is autobezit en -gebruik delen.

Wat u ook kiest, het zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als de keuzes die consumentenmassa nu nog maakt. Dat heeft consequenties voor automakers, aldus een ex-Salesforce goeroe. Automakers kunnen twee kanten op. Enerzijds kunnen ze zich schikken in de toekomstige hegemonie van bedrijven als Uber en Lyft en domweg hun hardware-leveranciers worden. Anderzijds kunnen automakers proberen zelf die diensten aan te bieden. Wat dat betreft zijn ze goed gepositioneerd, want de grote namen in de industrie weten door marktonderzoek erg veel van hun klanten, maar zijn nooit een 1-op-1-relatie met hen aangegaan. Nu is het moment om dat wel te doen. Het is veranderen of verzuipen.