Pirelli's nieuwe Formule 1-banden, dit zijn ze

Vlak voordat de Formule 1-teams hun auto's aan het publiek tonen is het tijd voor banden fabrikant Pirelli om te laten zien op welk rubber gereden wordt. Dit jaar zijn het minder compounds, maar het is allemaal ook een stuk makkelijker.

Een veel gehoorde klacht van vorig jaar was dat fans het verschil niet meer konden zien tussen de hyperbanden en de superduperawesomemega-banden. Het was een oerwoud aan namen en bijbehorende kleuren met zeven verschillende compounds. De FIA greep in en besloot dat er minder variatie mocht komen en dat daarmee de fans eindelijk konden zien waar Max Verstappen op rijdt. 

Pirelli presenteerde vandaag de banden en ze zijn ook daadwerkelijk simpel van elkaar te onderscheiden. De zacht- of hardheid van een band wordt simpel aangegeven met een C en een cijfer. Zo is de C1 de hardste band van het stel en de C5 de zachtste. Daarbij hebben de banden maar drie kleuren waarbij: wit voor de C1 en C2, geel voor C3 en rood voor C4 en C5. De zachtste en hardste banden zijn te onderscheiden omdat ze geen gekleurde lijnen op de banden hebben. 

Het was van te voren al de bedoeling om maar drie kleuren te gebruiken tijdens de races, maar omdat Pirelli het graag extra simpel wilde houden, heeft het bedrijf ook voor drie kleuren, maar een andere belijning gekozen voor de tests. "Normally we will only see three colours at every race, so we’re only using three colours at the tests as well, but we want to make sure that people can tell the compounds apart. As a result, the very hardest and softest tyres won’t be marked with stripes: only the colours will vary. This will be the case for the in-season tests as well," aldus Pirelli-baas Mario Isola