Sergio Marchionne postuum uitgeroepen tot autopersoon van het jaar

Hij zal er weliswaar niet zo veel van meekrijgen, maar Sergio Marchionne is uitgeroepen tot World Car Person of the Year 2019.

Normaalgesproken hebben we echt helemaal niets met auto-awards, vanwege het irrelevante karakter ervan. Dat het circle jerkende autowereldje zich een avondje op de borst klopt is voor de doorsnee burger volstrekt oninteressant. 

Voor Sergio Marchionne maken we echter graag een uitzondering. De markante Italiaans-Canadese FCA-topman bracht levendigheid in het bij vlagen grauwe industriewereldje, met regelmatig een gewaagde stelling en altijd een goede dosis humor en relativeringsvermogen. Dat hij af en toe de plank flink missloeg en persoonlijk verantwoordelijk is voor het verdwijnen van Lancia moeten we er ook bijzeggen, maar niemand is perfect. Je hebt bovendien een flinke dosis onverzettelijkheid nodig om in een land als Italië een merk als Lancia uit zakelijke overwegingen de nek om te draaien.

Helaas ontviel de Serg ons vlak voor zijn pensionering: de markante truidragende CEO stierf vorig jaar juli onverwacht in een Zwitsers ziekenhuis, in plaats van nog jaren rustig van zijn vergaarde fortuin te genieten. Wrang. Zijn overlijden zal zeker meegespeeld hebben bij het uitroepen tot autopersoonlijkheid van het jaar. De award hiervoor werd door Mike Manley, de nieuwe CEO van FCA, in ontvangst genomen. De motivatie van de 24-koppige jury:

"His prestigious World Car Person of the Year award recognizes his accomplishment in taking two declining, regionally-focused companies and forging them into one profitable global entity. In addition, he spun off Ferrari as a highly successful separate business, solidifying the future of that iconic brand. And, shortly before his death, he set FCA on a defined five-year course to ensure its continued success.

Equally important, Sergio Marchionne was - and still is - widely regarded as one of the ultimate 'car guys' of the modern motoring era."

Foto: Marchionne tussen de vorige en de huidige F1-teambaas, al wisten ze op dat moment - december 2016 - zelf nog niet.