Formule 1-wedstrijdleider Charlie Whiting overleden

Treurig nieuws voor aanvang van het nieuwe Formule 1-seizoen: afgelopen nacht is FIA Race Director Charlie Whiting op 66-jarige leeftijd overleden.

Whiting - die in 1988 na een carrière als monteur naar de FIA overstapte - was al sinds 1997 hét gezicht op het gebied van de regeltjes in de Formule 1-praktijk, dus het gehele deelnemersveld weet niet anders dan dat hij leiding geeft. Wanneer een coureur meende dat een actie op de baan niet door de beugel kon, refereerde deze altijd aan 'Charlie', omdat Charlie de man was die over (handhaving van) de straffen ging. De ene keer ging dat wat vriendelijker dan de andere keer: we kunnen ons het hardvochtige 'fuck off Charlie!' van Sebastian Vettel (Mexico 2016) nog goed herinneren. Daarnaast deed Whiting altijd de briefing van de coureurs voor een race.

De 66-jarige Whiting overleed in Melbourne aan de gevolgen van een longembolie. In een verklaring laat de FIA bij monde van president Jean Todt weten bedroefd te zijn over zijn plotselinge heengaan:

It is with immense sadness that I learned of Charlie’s sudden passing. I have known Charlie Whiting for many years and he has been a great Race Director, a central and inimitable figure in Formula One who embodied the ethics and spirit of this fantastic sport. Formula 1 has lost a faithful friend and a charismatic ambassador in Charlie. All my thoughts, those of the FIA and entire motor sport community go out to his family, friends, and all Formula One lovers."

Hieronder een profiel van Whiting, dat Red Bulls brandstofleverancier ExxonMobil negen maanden geleden maakte: