Volkswagen tegen Fiat: 'we hoeven Alfa en Maserati niet'

Het gonst van de overnamegeruchten rond Fiat Chrysler Automobiles (FCA), en dan weet je: het ouwe lijk van 'Alfa Romeo en Maserati naar VW' wordt weer opgegraven. De CEO van Volkswagen is echter duidelijk: hij zit niet te wachten op Italianen.

Hoewel er concreet nog niets is gebeurd, klinkt het de laatste weken in de wandelgangen steeds sterker: de grote autoconcerns zijn aan FCA aan het trekken. Eerst was er het verhaal dat PSA (Peugeot-Citroën-Opel) FCA (alweer) wilde inlijven, een aanbod dat de Italianen naar verluidt af hebben geslagen. Vervolgens doken in de Financial Times geruchten op dat er een megafusie tussen Renault, Nissan en FCA in de maak was. Het laatste verhaal is nog developing, hoewel je je zou kunnen afvragen hoe wijs een dergelijke fusie is. De Italiaans-Amerikaanse fabrikant staat er niet al te best voor: de groei stagneert al jaren, en onder de vorige topman Sergio Marchionne zag het al in dat een fusie op de lange termijn een goede overlevingsstrategie is. 

Vooralsnog  is FCA gewoon zelfstandig, maar er broeit wel iets. En dus komen er vragen. Bijvoorbeeld aan andere grote merken, of zij wellicht iets van het concern kunnen gebruiken. Al sinds de tijd dat Ferdinand Piëch nog een voorname rol binnen Volkswagen speelde, wordt af en toe het idee van 'Alfa Romeo naar de VW Groep' gepitcht. Volkswagens CEO Herbert Diess (nuts) maakt hier echter korte metten mee. Tegen Italiaanse media meldt de Duitser 'ik heb al luxemerken', en daar heeft hij volgens ons inderdaad genoeg mee te stellen.

Bovendien heeft Volkswagen (13 merken) herhaaldelijk laten weten voorlopig even geen extra merken aan zijn portfolio te willen toevoegen. Alfa Romeo en Maserati moeten dus lekker hun eigen boontjes doppen. Eerstgenoemde kan wellicht een nieuwe impuls verwachten zodra de - op de Jeep Renegade gebaseerde - Tonale productierijp is, en misschien komen de geplande 8C en GTV ook ooit, maar die zijn vooralsnog erg vloeibaar. Laatstgenoemde heeft de handen vol aan het overeind houden van de verkopen. De Levante is niet zo'n succes als gehoopt, en de Quattroporte/Ghibli beginnen ook aardig af te vlakken. Nieuwe modellen als de Alfieri liggen nog een tijdje in de toekomst.