Auto-allianties willen groter en groter worden

In deze tijd zijn zelfs supercombinaties als FCA en Nissan-Renault niet groot genoeg meer.

Herinnert u zich de alliantie tussen het Duitse Daimler en het Amerikaanse Chrysler nog? Was geen succes nee. Allianties in de auto-industrie zijn doorgaans geen gelukkige huwelijken. In het geval van DaimlerChrysler hadden de ingenieurs in Stuttgart helemaal geen zin om hun werk te delen met een automaker die nog niet zo lang geleden een starre as het toppunt van innovatie vond. En dat is niet de enige auto-alliantie die succesloos was.

Toch moeten automakers wel bij elkaar in bed kruipen. Ondanks de chaos bij Nissan, wil Renault nog steeds richting een volledige fusie van de twee automakers. Vandaag kwam naar buiten dat Carlos Ghosn vlak voor zijn exit nog met andere topbestuurders in gesprek was om uit te vinden welke automaker zou kunnen worden toegevoegd aan de Nissan-Renault-alliantie. Het is op dit moment nog onduidelijk welke partij dat kon worden, maar vaststaat dat het groter en groter moest.

Ook Volkswagen en Ford proberen de banden aan te halen, maar vooralsnog met erg weinig succes. Het is een trend die je overal ziet: ontwikkelingskosten proberen te spreiden door bijvoorbeeld samen platforms of aandrijflijnen te ontwikkelen. Dit alles lijkt niet ingegeven door een Alle Menschen werden Brüder-sentiment, maar door bittere noodzaak. 

De autowereld moet overschakelen naar elektrische en zelfrijdende auto's. Dat is heuwl erg duur en nauwelijks op te brengen door een enkel bedrijf. Dus ja, dan maar de smart delen.