Tesla levert ineens weer minder auto's af

Teslabaas Elon Musk pocht ongeveer dagelijks met de stijgende productie en de hoeveelheid afgeleverde auto's, maar de cijfers van het eerste kwartaal zijn het niet met hem eens. De autofabrikant leverde namelijk 31% minder auto's af.

Het begint erop te lijken dat Tesla opnieuw de weg een beetje kwijt is. Nadat het bedrijf vorig jaar eindelijk winst maakte en alles eindelijk de goede kant op leek te gaan, begon dit jaar als een rommeltje. Nadat de goedkoopste Model 3 eindelijk leverbaar werd, rommelde Tesla met ontslagen, dealersluitingen, prijzen en leveringen. En terwijl Elon Musk steevast blijft beloven dat de productie en dus ook de leveringen blijven toenemen, zeggen de cijfers nu iets anders. Afgelopen kwartaal zijn namelijk 'maar' 63.000 bij klanten terecht gekomen. Dat is 31% minder dan het kwartaal ervoor.

Tesla blijft zelf overigens voet bij stuk houden. Het bedrijf blijft vasthouden aan de 360.000 tot 400.000 auto's die dit jaar afgeleverd gaan worden. Hoewel Musk hierover op Twitter liet weten dat het er 500.000 zouden zijn, iets waarmee hij nu in de problemen is gekomen met de Amerikaanse beurswaakhond de SEC. Deze laat later vandaag weten of ze verdere stappen nemen naar aanleiding van de tweet.

Tesla geeft de schuld van het lagere aantal leveringen aan het vervoer van de Model 3 naar China en Europa. Iets wat tot een aantal onverwachte uitdagingen leidde. Daarnaast was er aan het einde van het kwartaal ook nog eens een boot met 10.000 auto's op zee te vinden waardoor de leveringen van deze voertuigen pas voor dit kwartaal tellen. 

Tesla produceerde de eerste drie maanden van 2019 iets meer dan 77.000. Daarvan waren 63.000 een Model 3, en daarmee was het instapmodel wederom de meest verkochte auto van het merk.