Fastned-klanten 'tankten' afgelopen kwartaal 1,5 miljoen kWh

Nederlands bekendste snellaadbedrijf, Fastned, heeft in het eerste kwartaal van 2019 de stijgende lijn weten voort te zetten. Het aantal kilowatturen dat door de leidingen stroomde verdrievoudigde ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

De goede groeicijfers werden geholpen door een bredere acceptatie van elektrische auto's: het marktaandeel van volledig elektrische auto's als aandeel van het aantal nieuw verkochte auto's in Nederland steeg in het eerste kwartaal van 2019 tot 7,3%, ten opzichte van 3,2% in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De - nog niet door de accountant geverifieerde cijfers over Q1 2019 waren als volgt:

  • Omzet: € 844.000 (+236% t.o.v. Q1 2018)[2]
  • Afzet: 1.520 MWh (+215% t.o.v. Q1 2018)
  • Aantal actieve klanten: 22.717 (+174% t.o.v. Q1 2018)

Het bedrijf specificeert niet hoeveel procent van de klanten een blauw kenteken hebben. De groeicijfers zijn keurig, maar laten we niet uit het oog verliezen dat de geleverde waarden nog peanuts zijn. Fastned wacht nog steeds op zijn eerste miljoenenomzet (omzet, geen winst!) in een kwartaal, en een veelvoud van de omzet gaat als investering in de toekomst in het bedrijf. Zo zette Fastned alleen in maart al voor €10,6 miljoen aan obligaties in de markt, tegen een sappige rente van 6%. Dit komt neer op een jaarlijkse rentelast van 636.000 euro, of grofweg anderhalve ton per kwartaal. En dat is slechts in een maandje uitgezet. Van het geld dat extern binnenkomt worden nieuwe locaties geopend, in binnen- en buitenland: zo mag Fastned 20 snelladers in Zwitserland gaan neerzetten.

Kortom: Fastned hanteert duidelijk een businessmodel waarbij de waarde van het bedrijf zo veel mogelijk wordt opgepompt door expansie, die echter betaald wordt met geleend geld. Voor een heel gezonde balans zorgt dit vooralsnog niet, maar in de moderne economie is dat niet per definitie een beletsel om groot te worden. De hoop is dat de elektrische gravy train op een gegeven moment gaat rollen, en Fastned op dat moment een dominante speler in de snellaadmarkt is. Er liggen echter kapers op de kust, en dit zijn niet de minste bedrijven. We doelen in dit specifieke geval op Shell, een multinational die in een kwartaal vele miljarden euro's aan nettowinst boekt, en Ionity, waar vijf autoreuzen zich achter geschaard hebben.