Audi lanceert S6 en S7, vergist zich met het motorblok

In de coulissen zaten we stiekem al vrij lang te wachten op de nieuwe Audi S6, en vandaag is het zo ver. Maar o wee, een snurker bij Audi heeft er per ongeluk een dieselmotor ingestopt. How can this?

Nu de nieuwe generatie Audi A6 (Avant) en A7 al een tijdje op de markt is, wordt het tijd om de kanonnen in te zetten. Ergens volgend jaar verwachten we de nieuwe RS6 en RS7, vandaag zien we voor het eerst de S6 en S7. De Duitsers verrassen hiermee vriend en vijand, want de auto's - traditioneel benzinemodellen - worden alleen als TDI onthuld. Er zijn ook versies die niet op satanssap rijden, maar daar komen we later op terug: voor nu concentreren wel ons even op de zelfontbranders.

De nieuwe S6 en S7 krijgen een 3.0 V6 TDI, die wordt ondersteund door een elektrische compressor. Deze wordt ondersteund door een 48 volt boordnet, en haalt zijn kracht uit een 10 Ah lithium-ion accu. Het mild-hybride systeem bestaat uit de inmiddels ingeburgerd rakende riemaangedreven starter/generator, die bij deceleratie tot 8 kW aan energie terugwint en opslaat in de li-ion accu. Zodra er een hint van turbogat wordt gedetecteerd, springt de elektrische compressor (reactietijd < 250 milliseconden, maximaal vermogen: 7 kW/10 pk) bij. Deze ondersteunt de motor tot snelheden van 1.650 tpm.

Dan het hart van de auto, de 2.967 cc grote zescilinder diesel. Deze levert een totale output van 349 pk en 700 Nm, en is gekoppeld aan een 8-traps tiptronic automaat. De S-modellen hebben permanente quattro vierwielaandrijving, accelereren in 5,0-5,1s naar de 100 km/u, en zijn begrensd op 250 km/u. Het verbruik volgens WLTP ligt op 6,2-6,3 liter per 100 km.

Gedurende het verhaal van Audi hadden we goede hoop dat de diesels slechts de eerste varianten waren, en we later in het jaar nog een S6 en S7 op benzine aangeboden krijgen, maar de laatste alinea van Audi's communicatie zaait twijfel: "In overseas markets – to reflect local customer preferences and driving profiles – the S6 and S7 will be available as the 2.9 TFSI with an output of 450 hp and 600 Nm (442.5 lb-ft) of torque. Like the TDI models, the V6 gasoline version will be equipped with both the EPC and the 48-volt MHEV system, for more performance and efficiency."

In de VS en China krijgen klanten dus in feite een RS4/RS5 met een grotere koets, en een S-label. Daarmee is wel meteen de vraag beantwoord of de nieuwe S6 en S7 nou een V6 of een V8 krijgen. Wie een V8 wil, zal moeten wachten op de volvette RS6 en RS7.