Uw Porsche Taycan zit vol met rottend fruit en poepresten

Maar geen nood: hij zal nog steeds gewoon naar nieuwe auto ruiken, in plaats van naar gierput. Porsche zet in het kader van marketing vergroening stappen om zijn productie CO2-neutraal te maken, zo ook in bedrijfshart Zuffenhausen.

In de moderne auto-industrie ligt een zwaar accent op een zo groen mogelijke productie. Niet alleen is dit een geweldig marketinginstrument, het is ook in het voordeel van de producent zelf om zo min mogelijk water en energie te gebruiken, en aan te sturen op zo min mogelijk restproducten. Porsche - dat zijn kans al schoon zag met een vroege elektrificatie van het modellenaanbod - kijkt natuurlijk ook naar het cradle-to-grave-verhaal, zeker met de komst van de volledig elektrische Taycan in het vooruitzicht.

De Taycan wordt in Stuttgart-Zuffenhausen geproduceerd, de relatief bescheiden hoofdvestiging waar ook de 911'jes van de band rollen. De bulk van de productie (Cayenne, Macan, Panamera) vindt in Leipzig plaats, hier wordt - zeker in het nieuwste gedeelte dat maar een paar jaar oud is - al flink energie-efficiënt geproduceerd. In Zuffenhausen echter was ruimte voor verbetering, zeker in de warmte- en energievoorziening. De Duitsers namen er twee nieuwe warmte-en energiecentrales in gebruik, met elk een vermogen van 2 megawatt. Het bijzondere: ze gebruiken alleen biogas en restproducten die uit organisch afval zijn geproduceerd. De inhoud van GFT-bak en riool worden dus nuttig ingezet. De stad Stuttgart plant daarnaast voor medio 2021 een organische afvalfabriek, die bio-energie aan Porsche gaat leveren.

Over het project is goed nagedacht:  de warmte die bij het opwekken van de energie ontstaat, verdwijnt niet in de lucht maar wordt nuttig ingezet, bijvoorbeeld voor het verwarmen van gebouwen. Gecombineerde warmte- en krachtcentrales komen het best tot hun recht als ze in de buurt van een constante warmtevraag worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de buurt van de spuiterij, waarvan de dompelbaden en droogruimten een constante proceswarmte vereisen. 

Ongeveer negentig procent van de opgewekte warmte is bestemd voor de levering van warmte en warm water aan het kantoor en productiegebouwen op het fabrieksterrein in Zuffenhausen, waar bijna 12.000 mensen - ongeveer 35 procent van het totale personeelsbestand - werken. De nieuwe warmtekrachtcentrales hebben een totale efficiëntie van meer dan 83 procent, en zijn een aanvulling op de warmte- en elektriciteitsinstallatie die Porsche nu al heeft en die nu nog gebruik maken van aardgas. Ook deze centrales zullen omschakelen naar biogas.

Wij zijn enthousiast. Niet alleen is het goed om te zien dat de industrie ook ecologisch blijft innoveren, Porsche is in de gelukkige positie eventuele meerkosten door te kunnen berekenen of licht in te teren op zijn ruime marges. Bovendien is een dergelijk initiatief een mooie compensatie voor de volgende generatie GT3's en GT3 RS'en, die uit dezelfde fabriek komen rollen.