Tesla lanceert software-update na recente autobranden

Na een aantal incidenten waarbij geparkeerde Tesla's schijnbaar uit zichzelf vlam vatten, heeft Tesla een software-update verzonden. Dit moet nog meer geflambeerde Tesla's voorkomen.

Eind april brandde een Tesla Model S in een parkeergarage in Shanghai uit, dit incident werd op video vastgelegd. Afgelopen zondag was een  Tesla in Hong Kong het slachtoffer van een soortgelijk incident. Tesla onderzoekt beide gevallen, maar heeft preventief een software-update uitgevaardigd, die wijzigingen aanbrengt in het laadsysteem en temperatuurmanagement. Tesla:

“As we continue our investigation of the root cause, out of an abundance of caution, we are revising charge and thermal management settings on Model S and Model X vehicles via an over-the-air software update that will begin rolling out today, to help further protect the battery and improve battery longevity.”

Tesla-brandjes komen vaker voor: in april ging er in Oss nog een Model S in vlammen op, vorig jaar deed een Model S in Hollywood aan auto-immolatie. Uiteraard komen autobranden bij alle merken en soorten auto's voor, en Tesla beweert dat zijn auto's tien keer minder risico lopen om in brand te vliegen dan conventionele auto's. De vraag is of ze hier ook auto's na een crash bij hebben meegerekend.

Het is echter wel een inherent probleem van huidige elektrische auto's met lithium-ion batterijen dat een beginnend brandje eigenlijk niet te blussen is. Zodra de chemicaliën in batterijen met zuurstof in conctact komen krijg je een gevaarlijke reactie. Dit gaat niet alleen op voor auto's, maar ook voor laptops, power banks en mobiele telefoons. Afzonderlijke batterijcellen hebben weliswaar een doorbrandbeveiliging, maar wanneer er 7 duizend van op elkaar gepakt zijn helpt dit doorgaans voor geen meter. Tot slot moeten we overigens bekennen dat ons tot dusver geen brandincidenten met de Model 3 bekend zijn. Mochten we iets gemist hebben, dan lezen we het graag terug in de comments.