In 2018 vloeiden de volgende bedragen richting de staatskas, tussen haakjes ziet u de begrote bedragen:
Er werd dus €614 miljoen extra in de boeken gezet, dan was verwacht. En dit ondanks bijna 25.000 elektrische auto's, waarvan een groot deel ook nog eens loeiduur was (Tesla's, Jaguar I-Pace). Het ligt in de lijn der verwachting dat de rijders van deze auto's als alternatief een aardig prijzige conventionele auto hadden gekozen, dus hier is sprake van een redelijke derving van inkomsten.
Bovenstaande blijkt uit het financieel jaarverslag van het Rijk 2018, dat deze week gepubliceerd werd. We werden er op attent gemaakt door een stukje in de Telegraaf, met een kop die alleen maar de Telegraaf kan verzinnen ("AUTOMOBILIST SPEKT STAATSKAS!!EEN!!ELF CHOCOLADELETTERS!OPHEF!REVOLTE")
Het ministerie van Financiën doet desgevraagd of zijn neus bloedt. Hun reactie: "Er zijn meer auto’s verkocht. Daarnaast lijkt de verkoop te verschuiven naar grotere en duurdere auto’s met een hogere CO2-uitstoot.” Tuurlijk jongens, dit heeft vast niks te maken met de NEDC 2.0-meting, waar voor precies dezelfde auto opeens gemiddeld tot 10% meer uitstoot wordt berekend. Serieus, als een significant deel van je afzet voor het eerst ooit volledig BPM- en accijnsvrij is, en je harkt toch nog meer dan een half miljard extra aan inkomsten binnen, dan klopt er niets niet.
Kunt u zich de belofte van Eric Wiebes nog herinneren, dat de BPM stelselmatig wordt afgebouwd? Nou, we zien dus exact het tegenovergestelde gebeuren. Afbouw, onze grote harige witte bips. Steeds. Maar. Weer.